Recent, Guvernul Romaniei a emis o Ordonanta de Urgenta (OUG) prin care stabilesc modificarile aduse taxelor de timbru si taxelor pentru procedura judecatoreasca. Ordonanta, care prevede ca un nou set de taxe, consta in deplasarea taxei fixe de 1% aplicabila tranzactiilor la 3%, stabileste noi prevederi referitoare la calculul acesteia precum si la casarea taxelor de timbru si a taxelor de procedura judecatoreasca. In acest articol vom analiza ce exact presupune aceasta schimbare si, mai ales, ce afectiuni va avea asupra partilor implicate in procesele judiciare.

Ce presupune Ordonanta de Urgenta privind Taxele de Timbru

OUG nr. 79/2018 este un act normativ care are ca si scop modificarea si actualizarea taxelor de timbru si de procedura judecatoreasca.

Prin aceasta Ordonanta, Guvernul Romaniei propune o schimbare radicala a modului in care se calculeaza aceste taxe:

 1. Taxa fixa de 1% pentru tranzactii a fost modificata si trecuta la taxa de 3%.

 2. Au fost introduse trei tipuri de taxe:

  • Taxa de timbru al carei procent se aplica tranzactiilor;
  • Taxa de procedura judecatoreasca, care se applied pe durata desfasurarii procedurii;
  • Taxa de timbru pentru unele procese si documente pe care partile trebuie sa le achite pentru a se conforma regulilor legale.
 3. Au existat si cateva modificari in calculul taxei de timbru si procedura judecatoreasca:

  • Taxa de timbru se calculeaza ca suma dintre valoarea tranzactiei si un procent stabilit.
  • Pentru taxa de procedura judecatoreasca, orice proces intre parti civile trebuie sa achite plata acesteia pe durata procedurii judecatoresti.

Multe dintre aceste schimbari nu au fost aplicate niciodata in Romania si vor avea un impact important asupra partilor implicate in procesele judiciare.

Ce va schimba OUG pentru partile implicate in procesele judiciare?

In mod evident, aceasta Ordonanta va genera niste schimbari esentiale pentru partile implicate in procesele judiciare. Unele dintre aceste schimbari sunt:

 1. Taxa de timbru va fi mai mare. Cuantumul acesteia se va stabili pe baza valorii tranzactiei si va fi mai maric decat inainte.

 2. Persoanele implicate in procese care implica tranzactii mai mari vor avea de suportat costuri mai mari. De exemplu, cei implicati intr-o tranzactie de 500.000 de euro vor plati acum 15.000 de euro numai in taxe de timbru.

 3. Taxele de procedura judecatoreasca vor fi achitate pe durata procesului judiciar. Acestea se vor stabili in functie de tipul procedurii judecatoresti si vor trebui platite atat de partile implicate in proces cat si de avocatii acestora.

 4. Aceste schimbari vor avea un impact negativ asupra atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice care obtin venituri din tranzactii cu valoare mare.

Cu toate aceste schimbari, acestea nu vor afecta aceia din randul tranzactiilor cu valoare mica. Acest lucru a fost stabilit de Guvernul Romaniei prin introducerea taxei fixe de 1% pentru tranzactiile ce au o valoare mica.

Avantajele si dezavantajele schimbarii Taxelor de Timbru

Ca orice act normativ, astfel de schimbari au si avantaje dar si dezavantaje.

Avantajele OUG 79/2018

 1. Primul avantaj al acestei Ordonante este ca va aduce schimbari in beneficiul persoanelor fizice si juridice care fac tranzactii cu valori mari. Prin aceste schimbari, Guvernul urmareste sa stimuleze economia tranzactiilor cu valoare mare si sa faciliteze actiunile economice ale acestor persoane.

 2. In plus, aceste schimbari vor ajuta la finantarea activitatilor judiciare prin introducerea monedei virtuale a statului, aceasta permitand statului sa obtina venituri mai mari in urma tranzactiilor cu valoare mare.

 3. De asemenea, prin aceste modificari se vor reduce costurile proceselor judiciare pentru partile implicate, oferind posibilitatea acestora sa plateasca corect procesele si documentele necesare desfasurarii procesului judiciar, reducand astfel costurile suportate.

Dezavantajele OUG 79/2018

 1. Primul dezavantaj al acestei Ordonante este ca va cauza un impact negativ asupra persoanelor fizice si juridice care intretin tranzactii mari. Acestea vor trebui sa suporte adaosuri semnificative la taxele li se vor aplica.

 2. De asemenea, aceste schimbari vor cauza un impact negativ asupra firmelor de avocatura care lucreaza in domeniul tranzactiilor de mari valori. Deoarece taxele vor creste, aceste firme vor trebui sa masoare bine costurile tranzactiei pentru a evita pierderi.

 3. In plus, in cazul tranzactiilor de valoare mica, aceste schimbari vor avea un impact negativ asupra persoanelor care le tranzactioneaza. Acest lucru se datoreaza faptului ca vor plati taxe mai mari.

OUG 79/2018 privind modificarea taxelor de timbru si de procedura judecatoreasca este un act normativ important care va influenta semnificativ piata tranzactiilor mari in Romania. Aceste schimbari vor avea un impact scazut asupra tranzactiilor mici, dar vor avea un impact major asupra tranzactiilor mari si a proceselor judiciare implicate. Cu toate acestea, Guvernul urmareste sa introduca noi stimulente in economie si sa calmeze imencitatea partilor implicate in procesele judiciare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here