Divorțul părinților crează presiune emoțională asupra copiilor majori, chiar dacă ei nu sunt implicați direct în procesul de divorț. Procesul de divorț e unul foarte dificil pentru toate persoanele implicate, indiferent de vârstă.

Copiii majori sunt hărţuiţi de îngrijorări nerezolvate referitoare la consecinţele pe care divorţul le poate avea. Ei îşi pun multe întrebări și pot simți că familia lor se află într-o stare de permanenta schimbare și luptă. Toți copiii majori au drepturi și într-o astfel de situație, în care părinții lor se despart, ei trebuie să respecte acele drepturi și obligații.

Vom vedea în continuare cum stau lucrurile în ceea ce privește drepturile copiilor majori după divorțul părinților și ce ar trebui să facă părinții pentru a le oferi copiilor majori suportul și medierea de care au nevoie.

Cum sunt afecționați copiii majori după divorțul părinților

Divorțul părinților are consecințe negative asupra copiilor, indiferent de vârsta. Copiii majori care trăiesc situația divorțului își pot pune o mulțime de întrebări și pot anxieta în legătură cu viitorul lor. Sunt toți așa-zisați victime colaterale ale divorțului dar, în plus, simt și nevoia să-și facă temele și să se asigure că, într-un viitor mai bun, ei vor putea fi un fel de paravan pentru orice altceva negativ.

Acum, trebuie să ținem cont de faptul că diferitele vârste ale copiilor majori pot urca în funcție de țară și de legea locală. În general, o persoană care nu a împlinit încă 18 ani este considerată minor și nu are încă majoritatea juridică.

Ce pot face părinții pentru a acorda sprijin copiilor majori după divorț

Bineînțeles că separarea părinților duce la schimbări dramatice în viața oricărui copil, indiferent de vârsta acestuia. Părinții poate să se alăture eforturilor pentru a ajuta copilul major să înțeleagă noua sa viață, fără ca stresul și confuzia să se extindă mai mult decât este necesar pentru acest lucru.

Iată câteva lucruri pe care părinții pot face pentru a acorda sprijin copilului major după divorț:

  1. Să petreacă timp cu copilul: Interacționarea cu un adult poate oferi copilului major suport și confort. Acest lucru ar trebui să se producă în mod regulat și trebuie să ofere ocazia copilului de a se confrunta cu confuziile, frustrările și îngrijorările pe care le poate avea în legătură cu separarea.

  2. Să asigure copilului oportunităţi de a-și exprima sentimentele: Copilul major are nevoie să vorbească despre ceea ce simte. Copilul nostru poate să nu aibă parte de această libertate acasă și de aceea ar putea să încerce pe cineva în afara familiei cu care să vorbească despre sentimentele și suferința sa. Astfel, se poate îndrepta și, în final, va putea să înțeleagă că familia lui îi oferă suport și că divortul nu sfârșeste legătura emoțională dintre ei.

  3. Să găsească soluții alternative pentru asigurarea asistenței medicale, educaționale, financiare etc.: Deoarece divorţul afectează fiecare membru al familiei, părinții ar trebui să se înțeleagă în ceea ce privește principalele aspecte ale vieții copilului, cum ar fi educația, asistența medicală și finanțele. În acest sens, soluțiile alternative trebuie găsite pentru asigurarea acestor servicii copilului, chiar și după divorț.

  4. Să se gândească de două ori înainte de a se contrazice: Copiii majori încearcă necontenit să își facă importanți părinții prin comportamentul lor. De aceea, e esențial ca acestea să se abțină de la a se contrazice public sau, în general, de a se certa. Copiii majori sunt foarte sensibili și vor considera în mod cert că resolvea conflictul dintre părinți e în sarcina lor.

Sfaturi pentru copiii majori care traversează un proces de divorț

Copiii majori sunt maturi pentru a se descurca cu problemele de bază pe care le-au datorită divorțului. Cu toate acestea, nu trebuie să știm că ei au următoarele drepturi:

  1. Dreptul la o educaţie corespunzătoare: Este important ca copiii majori să aibă acces la o educaţie care le va oferi abilităţile necesare pentru a experimenta succesul în viaţa. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here