Prescripția extinctivă a fost un subiect interesant pentru mulți avocați și specialiști pe care îl studiază pentru a înțelege cum funcționează exact în conformitate cu reglementările și legile în vigoare. Odată cu implementarea noilor reguli si a Noului Cod Civil, o serie de schimbări majore au fost introduse, care trebuie să fie cunoscute de cei implicați în aplicarea acestor practici. 

Aces articol oferă o imagine cuprinzătoare despre prescripția extinctivă conform cu Noului Cod Civil, pe baza căruia clienții, avocații și alți profesioniști pot înțelege modul în care funcționează și se aplică legea.

Ce este prescripția extinctivă?

Prescripția extinctivă este un concept juridic care se referă la „strămutarea” sau „stingerea” unui drept sau cerere pe parcursul cursului limitat de timp. Acest termen se referă la o perioadă de timp fixă în care o persoană sau o entitate poate păstra sau exersa anumite drepturi sau poate deține anumite bunuri fără ca alta persoană să se poată folosi de drepturile sale legale sau să-i conteste dreptul de proprietate. Acest lucru se aplică acțiunilor și cererilor în instanță, iar în cadrul acestor legi vor fi aplicate și limitări ale anumitor drepturi pe parcursul unor limite de timp.

Reglementările prescripției extinctive conform cu Noul Cod Civil

Conform Noul Cod Civil, prescripția extinctivă este o măsură de protectie a persoanelor fizice si juridice. Acesta reglementează un set de principii și reguli pe care legea trebuie să le respecte în aplicarea principiului prescripției extinctive. Mai mult decât atât, această lege are o serie de măsuri de aplicare pentru prevenirea abuzului de drepturi de proprietate, protejarea intereselor persoanelor implicate și garantarea respectării principiului egalității între clienți.

Punctele cheie ale reglementărilor

Există câteva puncte cheie pe care trebuie să le cunoască cei implicați în ceea ce privește aplicarea prescripției extinctive în conformitate cu Noul Cod Civil:

I. Reglementări privind durata limitată și natura aplicațiilor:

  1. Prescripția extinctivă se aplică după 10 ani de întrerupere a drepturilor și cererilor, la sfârșitul perioadei de 10 ani menționată mai sus, dreptul sau cererea respectivă devine extinctivă și cazul este închis.

  2. Acest tip de prescripție se aplică tuturor drepturilor și cererilor, inclusiv drepturilor de proprietate, unui contract primit de o anumită persoană sau entitate, unor cereri sau acțiuni în instanță și multe altele.

  3. Perioada limitată începe să se scurgă începând de la momentul aplicării primului document sau a confimării semnăturii de către cei implicați.

  4. Dacă este necesar, termenul poate fi suspendat, astfel încât să se poată extinde perioada limitată, dar acest lucru se face doar în anumite situații, precum problema minoră sau handicapul.

II. Reglementări privind anumite excepții:

  1. Există o serie de excepții Legii nr. 287/2009 care se aplică în cazul în care persoana aflata în instanță se întâlnește cu dificultatea de a prelua dosarul sau de a-l rezolva în momentul respectiv.

  2. Anumite acte precum adoptarea sau adopția copiilor, humilierea publică, violența sau abuzul, sărăcirea excesivă sau alte împrejurări similare au o limită de timp limitată de 5 ani și pot fi exersate în ciuda expirării perioadei de 10 ani.

  3. În plus, în cazul infracțiunilor, acestea pot fi exercitate în orice moment, indiferent dacă perioada de prescripție a expirat sau nu. Aceasta se aplică și în cazul infracțiunilor economice, naturale sau financiare.

Cum se aplică prescripția extinctivă?

Aplicarea practicii prescripției extinctive diferă de la caz la caz, în funcție de tipul de drept sau cerere pe care o persoană vrea să o conteste. Pentru a aplica corect principiul prescripției extinctive, este important să se verifice întâi ce anume este prescris în legea aplicabilă, precum și ce limite de timp sunt impuse pentru a proteja persoana sau entitatea implicată.

De asemenea, înainte de a se aplica prezenta lege, trebuie să aibă loc cercetări și analize corespunzătoare, precum și documentarea adecvată a cazului. Acest lucru va permite tuturor părților să realizeze în ce mod poate fi impusă prescripția extinctivă și care sunt limitele de timp ce trebuie impuse pentru a se proteja interesele deținătorului de drepturi sau proprietăți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here