Modificarea numelui de familie poate fi o traiectorie grea si complicata. Cu toate astea, exista reguli si restricţii în alegerea unei noi identitati. Procesul depinde atât de bugetul pe care îl posedi pentru a te asigura că toate actele tale sunt în regulă, cât şi de legislaţia din statele în care locuiești sau din care provii.

Motive comune de schimbare a numelui de familie

Există o serie de motive bine cunoscute pentru care o persoană alege să-şi schimbe numele de familie. Unele motive includ:

-Divorţ: Acesta poate fi unul dintre cele mai uzuale motive. Cuplurile care s-au despărţigi pot alege greu dacă ar trebui sau nu să-şi revină la numele de familie anterioare. În această situaţie, o persoană poate opta să-şi schimbe numele pentru a-şi exprima autonomia sau pentru a-şi regăsi identitatea.

-Adoptarea: Atunci când o persoană este adoptată, aceasta se confruntă cu schimbarea numelor de familie în mod obligatoriu. Procesul de schimbare a numelui de familie este luat în considerare în cazul în care numele de familie de la situația anterioară nu se potrivea cu persoana adoptatură sau nu poate fi folosit din alte motive. In acest caz, parintii adoptivi ofera copilului un alt nume de familie.

-Măritare: Atunci când două persoane aleg să se mărite, este comun ca perosna care a luat căilea mai diferită și sa adopte numele partenerului. Acest lucru se face de obicei, pentru a sublinia o uniune nouă.

-Schimbare simbolica: Uneori o persoana doreste doar sa-si schimbe numele, fara vreo tranzitie matrimoniala sau divort sau chiar adoptie.

Procesul de schimbare a numelui de familie

Schimbarea numelui de familie poate fi destul de complexa si poate necesita timp si resurse, insa exista patru etape obisnuite pe care trebuie să le parcurgi pentru a fi complet legale:

1. Asamblarea documentelor cerute

Chiar daca procesul de schimbare de nume de familie variaza in functie de tara si, in functie de jurisdictia locala, documentele necesare, in general, includ:

-Certificate de nastere
-Plan de schimbare a numelui
-Acte de divort/Act de măritare
-Taxa de schimbare a numelui sau documentul de informare privind taxa
-De asemenea, poate fi necesară o copie laminat și certisicată a schimbării numelui

2. Depunerea dosarului

Dupa schimbarea numelui, trebuie să îl depui la tribunalul local. In anumite state, poti merge personal sau iti poti înscrie dosarul online.

3. Așteptarea hotărârii de judecata

De obicei, după ce ai depus dosarul la tribunal, trebuie să-ți aștepți hotărârea de judecată care ar trebui să apara destul de repede, de obicei în decurs de câteva săptămâni sau luni.

4. Actualizarea documentelor

Odată ce hotărârea de judecată a apărut, cel mai important pas dintre toate este să actualizezi toate actele tale. Acest lucru înseamnă că trebuie să actualizezi actele tale personale, cum ar fi certificatele de nastere, pasapoarele, certificatele de conducere, etc.

Vizitele și cererile online

Un mod convenabil de a solicita schimbarea numelui este prin vizite și formulare online. Chiar dacă întotdeauna este recomandat să te asiguri si sa consulti cu un avocat, dacă ai nevoie de o schimbare de nume de familie, poți lansa o cerere online. Există modele și formulare online pentru cereri de schimbare de nume de familie. Aceste cereri se pot introduce direct pe website-ul onine-ului țării la care te adresezi.

Restricții privind schimbarea numelui de familie

Schimbarea numelui de familie vine cu anumite limite care trebuie luate în considerație și respectate. Iata câteva dintre principalele restricții privind schimbarea de nume de familie:

-Nu este permis schimbarea numelui pentru a ascunde faptele infracționale sau pentru a evita datoriile financiare sau orice alt dosar de judecată.

-Numele trebuie sa fie destul de rezonabil și acceptabil pentru adevăratul tău nume.

-Nu poate fi ofensator pentru vreun anumit grup etnic sau religios.

-Nu poate fi folosit pentru a obține avantaje ilegale.

Schimbarea numelui de familie poate fi un efort greu și poate presupune depunerea multor documente și, de obicei, un proces costisitor. Cu toate astea, persoana care își schimbă numele iși poate primi noua identitate. Majoritatea statelor lumii permit schimbarea numelui de familie, cu anumite restricții și criterii de luat în considerare. Procesul poate fi mai ușor, în funcție de jurisdicția în care locuiești sau în care provii și de bugetul pe care îl ai disponibil. Înainte de a lua decizia de schimbare, este recomandat să consulti un avocat pentru asistență profesională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here