În ce priveşte reglementarea circulaţiei pe drumurile publice, suspendarea permisului de conducere (permisul de şofat sau permisul de conducere) pentru viteză este printre sancţiunile acordate celor care încalcă legislaţia rutieră. Deşi permisul de şofat încă putem folosi auto-vehicul, suspendarea înseamnă că nicio persoană nu poate conduce în timpul perioadei suspendării, cu excepţia situaţiilor reglementate de lege, cum ar fi cursurile de îmbunătăţire a conduitei. 

Acest articol va explora în detaliu ceea ce înseamnă suspendarea permisului de conducere pentru viteză, cum se determină încălcarea, ce se întâmplă în timpul perioadei de suspendare şi cum se poate contesta suspendarea acestui permis.

Suspendarea permisului de conducere pentru viteză – ce presupune

Viteza fără rea intenție atunci când conducerea unui autovehicul este limitată la 40 km/h sau mai puțin în zonele construite, iar traficul urban nu trebuie să depăşească 60km/h. Încălcările de aceste limite de viteză se consideră încălcări grave care atrag sancţiuni. Autorităţile pot aplica paşapoartele în măsura necesară pentru a gestiona încălcarea permanentă a regulilor de viteză şi a asigura o circulaţie sigură pe drumuri. Suspendarea unui permis de conducere pentru viteză presupune interzicerea de a conduce pe durata perioadei de suspendare.

Cum se determină încălcarea

Înainte de a lua decizia de a suspenda un permis de conducere, autoritățile pot recurge la măsuri controlate pentru a gestiona încălcarea în mod adecvat. Aceste măsuri de control cuprind măsurători de viteză, cum ar fi:

• Dispozitivele de măsurare a vitezei și radarele: Acestea se instalează în locuri în care se suspectează o încălcare a vitezei pe o anumită rută. Dispozitivele pot detecta automat viteza autovehiculului pe care se întâmplă, indiferent dacă conducătorul auto este reținut și prins.

• Polițiști cu masă de viteză: Dacă un polițist suspectează că un conducător auto depășește viteza legală, poate folosi un aparat de măsurare a vitezei pentru a verifica viteza și dacă aceasta depășește viteza legală, această persoană poate fi sancţionată.

• Radarul mobil: Acesta se folosește atunci când polițiștii identifică o încălcare într-o zonă. Acest dispozitiv este destul de precis și poate fi folosit pentru a detecta încălcarea vitezei.

Ce se intampla in timpul perioadei de suspendare

În timpul perioadei de suspendare, persoanele afectate nu pot conduce o maşină, fără excepţia situaţiilor reglementate de lege. În timpul perioadei suspendării, acestea sunt obligate să furnizeze o dovadă că, după suspendare, vor adopta masuri pentru a asigura conducerea sigură. Acest lucru poate include website-uri, cursurile de îmbunătăţire a conduitei, scrisori de intenţie, recomandarea unui medic, testarea drogurilor sau alcoolului etc. De asemenea, conducătorii auto afectaţi trebuie să returneze permisul de conducere serene Autorității Rutiere Centrale de notificare in vederea suspendării permisului până la sfârșitul perioadei.

Cum se poate contesta suspendarea permisului de conducere

Dacă o persoană crede că are dreptul la un permis suspendat, aceasta poate contesta această suspendare. Cei interesați ar trebui să solicite o audiere la o instanță de către organul de aplicare a reglementărilor și pot prezenta argumente care justifică condamnarea pentru depășirea vitezei. Acestea pot include:

• Explicarea încălcării: Dacă se justifică că această încălcare a vitezei a fost accidentală, prosecţia trebuie să fi demonstrat că intenția conducătorului auto a fost vinovată și încălcarea a fost intențională.

• Explicarea circumstanțelor: Cei interesați pot explica circumstanțele în care această încălcare a avut loc, cum ar fi starea mașinii, condițiile meteo, alte persoane care se aflau în vehicul și numărul persoanelor transportate.

• Asigurarea unor măsuri preventive legitime: Dacă persoanele de interes sunt de acord să ia măsuri preventive legitime pentru a evita repetarea încălcării, instanța poate fi convinsă că această persoană va conduce în conformitate cu regulile.

În general, se presupune că o suspendare unilaterală va fi pronunțată de către agenția de aplicare a legii. Acesta nu poate fi contestat în fața acestei agenții, dar poate fi judecat în instanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here