Divorțul este un pas crunt dar necesar în multe cazuri pentru a începe o nouă viață, fiecare persoană trebuie să fie pregătită însă pentru a face acest lucru și să înțeleagă ce acte sunt necesare și ce anume trebuie făcut pentru a merge mai departe. În această articol vom vedea ce acte sunt necesar pentru un divorț în anul 2018.

Această informație poate fi utilă pentru oricine se află într-o situație de divorț și va da o imagine de ansamblu asupra documentelor ce trebuie pregătite pentru ca procedurile legale să decurgă corect.

Ce este un divorț?

Divorțul este definit ca fiind dizolvarea legală a unei căsnicii. Acesta este un proces care poate fi terminat fizic sau spiritual, adică poate fi închis doar pe plan social sau acceptat și din punct de vedere legal.

Un divorț implică schimbarea situației familiei, a relațiilor legale și legăturilor dintre soți. Din punct de vedere legal, căsătoria se creeaza prin căsătorie și poate fi încetata prin divorț.

Care sunt actele necesare pentru divorț în 2018?

Divorțul implică prezentarea mai multor documente înainte ca acesta să fie definitivat. Există multe documente ce trebuiesc prezentate înainte de a obține un ordin de divorț, acestea depinzând de jurisdicție și situația particulară:

Lista documentelor necesare pentru un divorț în anul 2018

 • Certificatul de căsătorie
 • Petiția preliminară
 • Documente aferente despărțirii actelor de transfer
 • Documentele raportate și certificatele de naștere ale oricăror copii apăreați în raport cu mariajul dvs.
 • Documentația de progres de serviciu sau informații libere referitoare la venituri
 • Informații despre pensiile soților
 • Documentația privind asigurarea medicală
 • Orice terță parte implicările legale și financiare
 • Notă de avocat scrisă sau firmă de servicii legale

Cele mai comune documente necesare pentru un divorț în 2018

 • Petiția de divorț
  Petiția de divorț este documentul care se înregistrează la tribunal unde soții, personal sau prin avocat, depun cererea de divorț. Acesta conține de obicei detalii precum numele celor doi părți, detalii despre optional și adresa lor.

 • Certificatul de căsătorie
  Acesta este documentul ce poate fi obținut de la orice agentie națională de stare civilă, în el fiind prezentat o imagine completă a căsătoriei, informații despre identitatea părților și data căsătoriei. Se numește oficial „certificat de căsătorie” și este solicitat în fiecare divorț.

 • Documentele aferente decisionilor financiare
  Acestea includ orice infomriții și documente privind toate bunurile în comun afectate de un divorț. Acestea pot include documente privind casele comerciale, proprietăți, venituri, asigurări, vehicule etc., precum și orice bunuri transferate sau cesionate către o terță parte în perioada de divorț.

*Hotărârea judecătorească
Hotărârea judecătorească este documentul ce conține acordul divorțului și hotărârile judecătorești – aceștia fiind în mod oficial obligați să prezinte documentul când se depun documentele necesare pentru acceptarea divorțului.

Taxele pentru depunerea actelor de divorț

Informația despre taxă este relativ variată în funcție de jurisdicție și formă de divorț. În statele care tind să faciliteze procedura de divorț și să reducă taxele, taxele pentru depunerea actelor pot fi reduse sau chiar eliminare.

De exemplu, în California, se percepe o taxă standard de $435 pentru depunerea petiției de divorț, plus $25 pentru orice altă cerere de modificare sau cerere suplimentară. În schimb, Missouri solicită doar $137 pentru depunerea petiției de divorț.

Divorțul prin consens

Un divorț prin consens implică setarea unor documente și acte juridice încheiate de ambele părți prin acord – de obicei, prin intermediul unui avocat sau oameni de afaceri. Aceste documente includ un acord de împărțire și transfer de active și păstrarea copiilor, precum și orice alte responsabilități sau obligații ce țin de divorț. Aceste acte vor fi tratate judiciar mai târziu, dar există posibilitatea ca divorțul prin consens să fie acceptat și adoptat în cazul în care ambele părți au acceptat când lumea nu a procedat.

Ce se întâmplă după ce divorțul este acceptat judiciar ?

După ce divorțul este acceptat judiciar și se folosesc cele mai bune acte și informatii accurate, se eliberează documentul oficial care aprobă divorțul și întrerupe relația înainte de căsătorie dintre părți. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here