Adopția este o modalitate importantă prin care o familie poate creşte un copil. Informaţiile de mai jos vă vor ajuta să vă exploraţi opţiunile dacă vă gândiţi să adoptaţi pe teritoriul României.

Adopţia în România se referă la adopţia copiilor cărora le este negată îngrijirea parentală sau pentru care aceasta nu este în interesul lor cel mai bun. Dacă doriţi să adoptaţi un copil, trebuie să vă înregistraţi pentru a primi informaţii despre procedură şi cum să rămâneţi eligibil ca părinte adoptiv.

Cum funcționează Adopția în România?

Legile din România reglementează procesul de adopţie. În acest context, toate persoanele care doresc să adopte un copil trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

  1. Minim un părinte solicitant să se încadreze în vârsta optimă admisă pentru adoptare de către legea română.

  2. Să fiți cetățean român sau străin cu domiciliul în România trebuie efectuat un anumit număr de verificări și interviuri cu părinții adoptivi.

  3. Să fiţi acceptat de comisiile de adoptare din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Adopţii (ANA).

  4. Cuplurile de acelaşi sex nu pot adopta în România.

  5. Să-ți asumi întregul cost al procedurii de adopție.

Atunci când o persoană sau o familie reuşeşte să îndeplinească toate criteriile, ei trebuie să se alăture la numărul de solicitanţi cunoscuţi sub denumirea de “fişe eligibile pentru adopție”. Aceste fișe sunt prezentate mai departe către copii eligibili pentru adopţie. Părinţilor adoptivi li se dă la dispoziţie un raport de adoptare ce conţine informaţii despre familia de origine a copilului, istoricul medical şi socio-economic al aceluiaşi.

Atunci când părinţii adoptivi s-au înregistrat și s-a ales un copil eligibil pentru adopţie, urmează o perioadă de adaptare, în principiu de un an, încheiată prin decizia judecătorului, în cadrul căreia părinţii adoptivi sunt obligați să se ocupe și să-și asume întreaga responsabilitate de creștere a copilului ca și cum acesta ar fi propriul lor copil.

Ancheta Socială și Colaborarea cu Agenția Națională pentru Adopții

Pe perioada anchetei sociale, Agenţia Naţională pentru Adopţii (ANA) se referă la dosarele de adopţie şi oferă recomandări Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului. Odată ce dosarul a fost depus, ANA trebuie să transmită datele personale ale familiei, precum şi o descriere a acestora către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului, consumând aproximativ patru – şase luni de zile. Părinţii adoptivi sunt responsabili pentru toate costurile asociate cu procesul de evaluare.

Procedurile de adopție sunt în mare parte încredinţate unei terţe persoane din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Adopţii (ANA). Acestea încep prin formularea unei cereri în scris și continuă cu o anchetă amănunţită de către ANA.

Archivarea Termenilor de Procedură

La sfârșitul anchetei sociale, solicitanţii care au prezentat dosarul vor primi un raport social care va fi trimis către judecatorul care va adopta sentinţa de fond. Raportul social poate conţine interviuri, rapoarte psihologice, recomandări și pregătirea necesară suplimentară către familia adoptivă.

Prin decizia judecătorului, părinţii adoptivi sunt obligați să îndeplinească următoarele termene de procedură înainte de a primi custodia copilului:

  1. Săptămana aceasta liderii familiei trebuie să se prezinte în faţa judecătorului pentru a oferi un raport oral cu privire la răzbunarea lor.

  2. Dacă decizia judecătorului este favorabilă, solicitantul trebuie să încheie un acord de întreţinere pentru adopţie și să dovedească faptul că această întreținere îi asigura copilului asigurări medicale, imunizări și că treiîmplinesc cerinţele studiilor.

  3. Înaintând documentele pentru a încheia acordul de întreţinere pentru adoptare, părinţii adoptivi trebuie să împlinească și aproximativ cinci – șase interviuri faţă în faţă cu copilul adoptat pentru a se asigura că acesta se simte în siguranţă și dorește să fie adopat de ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here