În era antreprenoriatului, tot mai mulți oameni își deschid propria afacere, înființând o companie. În România, deschiderea unei companii se poate face foarte ușor. Există peste 200.000 de companii înregistrate în luna iunie 2020 și acest număr este în creștere.

În acest articol, vom analiza în detaliu procedura de înființare a unei companii în România. Acest proces poate fi împărțit în patru pași simpli. De asemenea, vom explora și regulile legale pe care trebuie să le respectați și vom discuta despre documentele necesare și ce servicii pot oferi experții pentru a face acest proces mai ușor.

Pași principali

Pașii principali pentru înființarea unei companii în România sunt următorii:

Stabilirea formei juridice a companiei: Acest lucru este primul pas pe care trebuie sa il faceti la inceput. In România exista mai multe forme de companii, cum ar fi persoană fizică autorizata, întreprindere individuala, societate cu responsabilitate limitata, societate pe actiuni si multe altele. Trebuie sa alegeți forma cea mai potrivita pentru domeniul dvs. de afaceri.

Alegerea numelui societatii: Odata ce ati ales forma juridica, urmatorul pas este sa gasiti un nume potrivit pentru societatea dvs. Trebuie sa faceti o cautare online pentru a verifica daca numele pe care l-ati ales exista deja si sa luati legatura cu biroul de inregistrare al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru a inregistra numele.

Obtinerea autorizatiilor: Dupa ce ati gasit un nume, urmeaza obținerea autorizatiilor si înregistrarea oficiala a companiei. Exista mai multe autorizatii si documente pe care trebuie sa le obtineti inainte sa puteti deschide oficial compania dvs. Aceste autorizatii de obicei includ autorizația de concesiune, certificatul de înregistrare fiscală și autorizația de la autoritățile locale.

Inregistrare in Registrul Comertului: In final, dupa obtinerea tuturor certificatului si autorizatiilor necesare, trebuie sa inregistrati compania dvs. in Registrul Comertului. Pentru aceasta, puteti solicita o forma este una dintre formele necesare de la Oficiul Registrului Comertului sau o puteti completa online. Acest proces poate dura cateva saptamani, in functie de situatie, si dupa inregistrare veti fi notificati prin e-mail sau prin posta.

Reguli legale

În plus față de pașii principali menționați mai sus, există o serie de reguli și legislații pe care trebuie să le respectați în timpul înființării și funcționării unei companii. Unele dintre aceste reguli sunt:

• Trebuie să mențineți întotdeauna un registru de contabilitate care să reflecte starea afacerii în mod corect și precis. Toate tranzacțiile și înregistrările contabile trebuie să fie exacte și corecte.

• Trebuie să vă înregistrați la Insolvență sau Ordonanța fiscală și să prezentați raportări periodice și documente contabile de întreținere.

• Trebuie să vă asigurați că toți angajații care contractează pe cont propriu sunt corecți și că îndeplinesc toate cerințele privind înregistrarea și contribuția la programul de asigurări sociale.

• Trebuie să respectați toate reglementările OSIM și Legea Protectia Consumatorilor daca desfasurati activitati comerciale.

• Trebuie să respectați cerințele de mediu si sănătate și securitate pentru personalul pe care îl angajati și trebuie să vă asigurați că oferiti toate facilitățile legale necesare.

Documente necesare

Pentru a face acest proces mai rapid și mai eficient, aveti nevoie de o serie de documente și acte. Iata o lista cu documentele necesare pentru a deschide o afacere:

• Copie a actului de identitate

• Adresa și cerințele certificatelor

• Certificatul de rezidență

• Copie a certificatului de înregistrare fiscală
• Certificatul de înregistrare la Oficiul Registrului Comertului

• Documentele de autorizație

• Copie a actelor statutare

• Copii ale actelor notariale pentru înființarea societății

Servicii oferite de experți

Unii antreprenori se pot confrunta cu obstacole in procesul de înființare a unei companii. De aceea, fiecare antreprenor poate beneficia de asistenta si servicii oferite de experti si oficii specializate. Aceste oficii și experți oferă o serie de servicii pentru încurajarea companiilor și solicitanților de fonduri de investiții de a deschide și a opera companii în România.

Aceste oficii ofera servicii cum ar fi:

• Căutarea și obținerea numelui potrivit pentru compania dvs.

• Consultanță si asistență juridica

• Asistenta de reprezentare și publicitate

• Elaborarea și înregistrarea documentelor necesare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here