Căsătoria este un eveniment de marcă în viața unei persoane. De obicei, o astfel de relație se încheie în cazul divorțului, ceea ce tie să stabilească dacă bunurile dobândite în timpul căsătoriei sunt sau nu proprietatea conțopitorului și a fostului soț. Acest articol oferă un ghid despre bunurile proprii dobândite în timpul căsătoriei, reglementările și drepturile pe care le permit acestea.
Ce înseamnă bunuri proprii dobândite în timpul căsătoriei?
În general, ceea ce câștigă unul dintre cei doi soți, în timpul unei căsătorii, este bi-necasatorit. Acest lucru se referă, în principal, la venituri, proprietăți și bunuri acumulate de către fiecare dintre ei în timpul căsătoriei. Aceste bunuri sunt considerate proprietatea privată a cei doi soți, și pot fi împărțite de soți sau retinute de unul dintre ei după separare, în funcție de legea statului.
Reglementări
Reglementările privind bunurile proprii dobândite în timpul căsătoriei diferă de la stat la stat. Majoritatea țărilor folosesc unul din următoarele trei sisteme de drept pentru a reglementa bunurile proprii:
-
Dreptul comun. Acesta este cel mai des folosit, iar în acest sistem, legile locale reglementează aceste tipuri de proprietăți. Cele mai multe state recunosc că bunurile dobândite în timpul căsătoriei de fiecare soț, inclusiv veniturile, sunt proprietatea comună și, prin urmare, le pot împărți juste și echitabil.
-
Partajarea comună. În acest caz, toate bunurile dobândite în timpul căsătoriei sunt considerate proprietatea comună a fiecărui soț. Cu alte cuvinte, în cazul în care se desparte sau divorțează, bunurile vor fi împărțite echitabil între ei.
-
Regimul dreptului comun-separat. Acest regim se aplică de obicei atunci când cei doi soți decid ca fiecare să mențină proprietatea pe care o deține și să câștige. În acest caz, regulile despre cum sunt distribuite bunurile în cazul divorțului sunt stabilite în prealabil.
Drepturile și obligațiile fiecărui soț
În plus față de dietele de proprietate, soții trebuie să se asigure că știu și drepturile și obligațiile pe care le implică detinerea unei proprietăți comune. Aceștia trebuie să știe că:
-
Fiecare soț are dreptul de a opta pentru păstrarea bunurilor dobândite în timpul căsătoriei, în limita legii.
-
Cei doi soți sunt de asemenea obligați să împartă drept echitabil orice bunuri sau venituri dobândite în timpul căsătoriei.
-
Atunci când exista conflicte în legătură cu bunurile și veniturile dobândite în timpul căsătoriei, laturile trebuie să ceara sfat juridic și/sau să meargă la justiție pentru a remedia concentul.
După despartire, cum se împart bunurile?
În unele cazuri, cei doi soți își pot împărți bunurile și veniturile în mod egal, fără să meargă la justiție. Dar, în anumite cazuri, cum ar fi cele unde exista dispute privind bunurile dobândite în timpul căsătoriei, cei doi vor fi nevoiți să se adreseze instanței de judecată pentru a se decide cum pot fi distribuite bunurile în mod echitabil.
Pe scurt, ceea ce câștigă fiecare soț în timpul căsătoriei devine marșand per proprietatea lui. Aceste bunuri sunt apoi divide echitabil între, sau pastrate de unul singur, în cazul separării. Este vital ca fiecare parte sa cunoasca drepturile si obligatiile reglementate de legislatia locala in ceea ce priveste bunurile obtinute in timpul casatoriei.