Dorința de a-ți schimba numele poate fi ceva foarte intim și personal, dar până și acest aspect al vieții personale poate fi împiedicat de anumite reglementări legale. România are o legislație complexă și multe aprecieri juridice specifice legate de schimbarea numelui. Așadar, dacă ai nevoi să îți schimbi numele din cauza căsătoriei sau pentru orice alt motiv, ar trebui să te familiarizezi cu drepturile și procedurile legate de schimbarea numelui în țara noastră.

Când poți schimba numele?

În general, un nume poate fi schimbat din câteva motive legitime:

 • Căsătoria.
 • Divorțul.
 • Adopția.
 • Necesitatea administrativă.
 • Reclamarea echitabilă.

Legislația României permite schimbarea numelui pentru a reflecta schimbări în situația dumneavoastră familială. Numele tău poate fi schimbat pentru că te căsătorești, divorțezi, aduci un copil în familie sau adopți.

Procedurile de schimbare a numelui in Romania

Procedurile de schimbare a numelui sunt reglementate de Legea nr.119/1996 privind simbolurile și numele României. Pentru schimbarea numelui și a prenumelui în România, există câteva reguli și proceduri de urmat.

 1. Înscrie numele în Registrul Civil. Primul pas pentru schimbarea numelui dvs. este să depuneți o cerere de înregistrare la Oficiul Registrului Civil din localitatea dvs. Această cerere trebuie să conțină informații precum numele dvs. actual și noul nume pe care doriți să îl aveți, precum și actul de identitate. Cererea de înscriere în registrul civil va fi examinată de Oficiul de Evidență a Populației și, dacă se aprobă, numele dvs. va fi schimbat în registru.

 2. Obțineți un certificat de schimbare a numelui. După ce ați obținut înregistrarea noului dvs. nume în registrul civil, veți primi un certificat de schimbare a numelui. Acest certificat poate fi folosit pentru a actualiza documentele dvs. de identitate și pentru a actualiza și alte informații publice despre dvs., cum ar fi adresa poștală.

 3. Notificați directorii de taxe și Board-ul de Poștă. După ce ați primit certificatul de schimbare a numelui, asigurați-vă că aveți un document care să ateste schimbarea. Următorul pas este de a notifica directoratele de taxe și board-ul de poștă pentru a le informa cu privire la schimbarea numelui dvs. și pentru a solicita documente actualizate.

 4. Actualizați-vă documentele. După ce ați obținut certificatul de schimbare a numelui, trebuie să actualizați documentele dvs. existente, cum ar fi pașaportul și carnetul de identitate, pentru a reflecta numele nou.

 5. Notificați alte entități. Ultimele două etape sunt de a notifica alte entități și institute, cum ar fi organizațiile la care sunteți membru, birourile fiscale și bancii, personalul medical și alte organisme administrative, precum și instituțiile de învățământ dacă sunteți student.

Avantajele schimbarii numelui

Schimbarea numelui poate fi o provocare, dar de obicei se face pentru a marca o schimbare importantă în viața ta sau pentru a reflecta starea ta internală. Totuși, schimbarea numelui are și unele avantaje, iar acestea ar trebui luate în considerare în timp ce te angajezi în procesul de schimbare a numelui.

 • Adecvarea numelui la numele mulți ani rostite: De multe ori, schimbarea numelui înseamnă potrivirea numelui pe care îl spuneți de ani de zile. De exemplu, dacă vă căsătoriți, de obicei, soțul ia numele soției, astfel încât toate persoanele să aibă același nume.

 • Actualizarea documentelor dumneavoastră: Schimbarea numelui poate fi o modalitate de a face documentele tale mai precise și de a le actualiza. Pentru exemplu, într-un caz de adopție, schimbarea numelui poate fi utilă pentru a reflecta relația familială și pentru a face documentele existente actuale.

 • Crearea unei noi identități: Și tu și alte persoane poate fiți încântați de schimbarea numelui și de posibilitatea de a veni cu o nouă identitate și o nouă identitate.

 • Oportunitate de a merge mai departe: Un alt avantaj ar putea fi că schimbarea numelui te poate ajuta să lași în urma ta anumite etape din trecut, permițându-ți să treci mai departe.

Schimbarea numelui poate fi o experiență dificilă dar poate aduce și momente pozitive. Trebuie să cunoașteți legislația și să luați în considerare toate beneficiile pe care le poate oferi schimbarea numelui. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here