Divorțul poate fi una dintre cele mai stresante etape din viața unui cuplu. La fel de dificil poate fi și pentru copiii care se confruntă cu schimbările și situațiile emoționale generate de despărțirea părinților. Cu toate că este ceva greu de înțeles și acceptat, drepturile și obligațiile lor trebuie stabilite și respectate.

Dacă vă confruntați cu o situație asemănătoare, iată ce trebuie să știți despre stabilirea drepturilor și obligațiilor unei familii despărțite:

1. De ce este important să vă ocupați de stabilirea drepturilor și obligațiilor

Stabilirea drepturilor și obligațiilor se referă la definirea drepturilor și obligațiilor fiecărui membru al familiei și care trebuie respectate. Acest lucru este important, deoarece vă asigură că toți membrii familiei sunt tratați cu respect și că situația este tratată echitabil.

Stabilirea drepturilor și obligațiilor poate, de asemenea, să vă ajute să vă concentrați pe copil și să vă ajutați să adaptați cât mai bine schimbarea. Acest lucru poate reduce anxietatea și stresul asociat cu divorțul și poate crea o vedere de ansamblu mai clară asupra situației și responsabilizarea fiecărui membru al familiei.

2. Discutați despre soluții ce se potrivesc tuturor

Conștientizarea încă de la început a nevoii ambelor părți de a depune eforturi pentru a se asigura că fiecare și copilul au drepturile și obligațiile lor poate ajuta la evitarea conflictelor ulterioare. Astfel, părinții pot discuta despre soluții care sa se potrivească tuturor și să se asigure că propunerile sunt potrivite și adecvate pentru circumstanțe.

Discuția ar trebuie să fie constructivă și echilibrată și, de asemenea, să se concentreze pe problemele și soluțiile viitoare, în loc să se concentreze pe greșelile anterioare sau să ia în considerare trecutul. Cei doi părinți trebuie să facă zeci de decide ce sunt potrivite pentru stabilirea drepturilor și obligațiilor ce trebuie respectate de fiecare parte.

3. Stabilirea drepturilor și a obligațiilor în cazul divorțului

Există mai multe tipuri de drepturi și obligații pe care trebuie să le luați în considerare atunci când decideți ce conversație și acțiune sunt adecvate pentru voi și pentru copil:

 • Drepturi:

  • Dreptul copilului de a primi atenție și îngrijire pozitivă din partea ambilor părinți.
  • Dreptul părinților de a decide cum voi și copilul vă veți bucura de prezența lor reciprocă și cum vă veți construi relația.
  • Dreptul copilului de a-și păstra relația și legătura cu familia extinsă și cu cei apropiați.
 • Obligații:

  • Părinții trebuie să se asigure că copilul are suport și stabilitate emoțională și financiară.
  • Părinții trebuie să lase copilul să aibă un sentiment de siguranță și stabilitate, indiferent de noua situație de familie.
  • Copilul trebuie să înțeleagă că nu sunt responsabili pentru divorț și că nu au niciun motiv să se simtă vinovați sau descurajați.

4. Acordul privind custodia și vizitarea copilului

Un acord legal care stabilește drepturi și responsabilități pentru fiecare parte, privind custodia și vizitarea copilului, este extrem de important și va permite ambele părți să se concentreze pe binele copilului. Entitatea legală care va avea responsabilitatea de a trata chestiunea drepturilor și obligațiilor parentale o va face în interesul superior al copilului.

În acest caz, judecătorul va lua în considerare toate drepturile și nevoile copilului și va avea în vedere, de asemenea, legăturile emoționale dintre copil și ambii săi părinți. De asemenea, judecătorii pot lua în considerare abuzul și neglijarea copilului, situația economică a fiecăruia dintre părinți și orice alte factori care pot avea un rol important în stabilitarea drepturilor și a obligațiilor parentale.

5. Cum se poate face față divorțului și schimbărilor

Familiile desprite pot decide ce soluții sunt cele mai potrivite pentru ei și copilul lor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here