Divorțul este un eveniment stresant atat pentru cei implicați cât și pentru familiul și prietenii lor. La sfârșitul unei căsătorii, partajul averii se dovedește a fi o situație la fel de dificilă. Prin acest articol, vrem să puneți în lumină costurile unei căsătorii și cum operațiunea de partaj a averii poate avea un rol important în redistribuirea acestor bunuri sau a proprietăților comune.

Ce este un partaj?

Un partaj este „procesul prin care bunurile și datoriile se dau în mod egal între doi soți în cadrul procesului de divorț”. Acesta presupune cea mai corectă divizare a bunurilor comune între soți (mărimea exactă a drepturilor și responsabilităților recunoscute fiecăruia). Soții căsătoriți pot opta fie pentru partaj individual, în care fiecare soț și-ar lua bunurile, datoriile și responsabilitățile în mod separat, fie pentru partajul comun, în care soții vor împărți între ei valoarea totală a activelor și datoriilor comune.

Care sunt cheltuielile pe care trebuie să le luați în considerare atunci când faceți un partaj?

Înainte de începerea oricărui proces de partaj, cei implicați trebuie să preiau în considerare urmatoarele cheltuieli si costuri care se adaugă la aceasta operațiune. Aici am listat cheltuielile cele mai importante și presupuse pe care trebuie să le considerați:

• Taxa de timbru – de obicei mai mică, nu mai mult de câteva mii de lei.

• Taxa pentru notar – când soții aleg partajul comun, acesta costă în jur de 4000 lei

• Taxa pentru avocatură – costul partajului se poate ridica pana la câteva zeci de mii de lei, în funcție de complexitatea cazului și de implicarea unor parti terțe.

• Taxa pentru evaluarea proprietății – se aplică în cazul proprietăților imobiliare și poate să varieze între 1.000 și 5.000 lei.

• Taxa de personalizare a documentelor – 0,5% din valoarea averii comune.

Când să începeți operațiunea de partaj?

Procesul de paraj poate dura ceva mai mult, în funcție de complexitatea situatiei. Gestiunea benevolă a averii și proprietății va influența major costurile ulterioare ale procesului, cât și timpul necesar pana la finalizarea partajului. Cheltuieli considerabile se pot evita prin negocierea unor acorduri și acorduri comune ale partenerilor despre cine poate primi ce proprietăți și ambii parteneri să se angajeze reciproc in respectarea acestor acorduri. Există la aceasta era un număr de mijloace prin care părțile implicate se pot prevede:

• Medierea și negocierea – cei doi parteneri angajează un mediator care să lucreze în interesele ambelor părți și să ajute la soluționarea problematicii și la negocierea unor acorduri și compromisuri.

• Obținerea de informații de la diverși profesioniști – un contabil potrivit, lawyer sau notar.

• Utilizarea unei aplicații de partaj – aplicația de partaj SmartDivorce® vă poate ajuta să faciliteze simultan și electronic realizarea sau redactarea unui plan de partaj al proprietăților și activelor comune.

Care sunt cei mai buni pași pentru realizarea unui partaj reușit?

Unul dintre cei mai bom pași în acest sentimnt este să vă asigurați că faceți partajul în mod corect, cu privire la înțelegerea și respectarea transferării tuturor proprietăților și activelor, cât și a datoriilor și responsabilităților fiecăruia dintre soți. Acest proces poate să fie destul de complicat, motiv pentru care vă prezentăm o listă detaliată cu pașii ce trebuie urmati pentru realizarea unui partaj reușit:

• Evaluarea proprietăților și activelor comune – evaluarea și împărțirea proprietăților și activelor este preluată de un cadru legal în prezența unui consultant autorizat.

• Divizarea datoriilor și responsabilităților – este foarte important să determinați care sunt datoriile și responsabilitățile acumulate în timpul căsătoriei și în ce mod va fi împărțită la încheierea căsătoriei.

• Prepararea unui contract – în funcție de acordurile pe care le-ați semnat între dumneavoastră, trebuie să fie pregătit un contract care să reglementeze partajul și să îl apleze la un notar care va autentifica documentul.

• Închideti conturile activelor comune – Anumite bunuri și datorii vor fi împărțite în partaj. Închini cerintele legale, o cerere prin poat cere să închideti conturile activelor comune, care vor fi împărțite in acest mod.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here