Custodia comună este o soluție pentru părinți de a-și împărți responsabilitatea și timpul petrecut cu copiii lor după divorț. Această perspectivă oferă oportunității de a identifica cum poți să-i oferi copilului tău cea mai bună îngrijire și iubire, deși ați luat decizia să divorați.
Bunăstarea copilului va fi în centrul tuturor discuțiilor și deciziilor luate în ceea ce privește custodia comună și împărțirea responsabilităților. Indiferent de circumstanțele în care el se află, copilul tău va avea întotdeauna nevoie de protecția și iubirea tuturor ambilor părinți.
Iată ce trebuie să știți despre custodia comună și împărțirea timpului cu copiii:
Ce este custodia comună?
Custodia legală se referă la drepturile şi obligaţiile părinţilor, din punct de vedere legal, de a lua decizii în privinţa copilului lor, precum, educaţia, religia sau medicalele. Custodia comună este acordată ambilor părinţi și prevede că deciziile se iau împreună.
Cât de des ar trebui să imi petrec timp cu copiii?
Decizia împărţirii timpului cu copiii ar trebui să se bazeze pe ce va fi în interesul superior al copilului. Cu toate acestea, nevoile și cercul social al copilului se pot schimba odată cu trecerea timpului. Ambii părinţi trebuie să ia în considerare circumstanțele și să se aseze de comun acord. De obicei, această împărțire se face pe perioade de o săptămână sau mai mult, păstrați în același timp câteva zile în plus pentru celelalte.
Ce rol joacă educația în custodia comună?
Educația este una dintre cele mai importante responsabilități ale părinților, indiferent de forma de custodie. Atunci când luați decizii despre ambientul în care copilul tău va învăța, părintele primar, cel care locuiește cu copilul, poate lua decizia de bază, însă ambii trebuie să se implice în procesul de educare, în tot ceea ce privește învățarea copilului.
Părinţii ar trebui să colaboreze pentru a găsi și aplica metode care să ajute copilul să învețe și să se dezvolte corespunzător.
Cum facem custodia comună să funcționeze?
Stabilirea regulilor
Atunci când împărtiți custodia comună, primul pas este să vă puneţi de acord asupra unor reguli. Acestea pot include când și unde copilul poate petrece timp cu tatăl și mama lui, obligațiile de bază ale ambilor părinți, respectarea programului stabilit.
Comunicare
Lăsați sau dedicați un spațiu pentru a vă comunica despre copil și deciziile pe care le luați. Acest spațiu ar putea veni sub forma unei comunicări regulare, a unei aplicații care urmărește copii, a unei case de informații sau a unei agende de program de împărţirea timpului.
În acest mod, educația și bunăstarea copiilor vor fi pe primul plan și se va asigura că ambii părinţi sunt bine informați.
Cele mai bune practici pentru custodia comună
Așa cum se întâmplă și în alte circumstanțe, există câteva condiții de bază pentru ca custodia comună să funcționeze eficient. Iată câteva sfaturi și recomandări care ar trebui respectate:
• Mențineți un mediu armonios: ar trebui să evitați conflictele în fața copilului și să lăsați la o parte problemele personale.
• Comunicarea este cheia: este important să vă informați și să vă implicați pe ambele părți în educația și tratamentul copilului.
• Respectați programul stabilit: păstrați înțelegerea și respectați când și cum trebuie să fiți prezent ca părinte.
• Când vine vorba de disciplină, asigurați-vă că amândoi părinţii au același comportament și standarde.
• Dispunerea la schimbări: pentru ca relația dintre văzător și copil să meargă bine, ambii părinți ar trebui să fie flexibili și să fie dispuși să își schimbe programul sau chiar să își schimbe locația pentru a se bucura de modele care să contribuie la o mai bună îngrijirea a copilului.