Societatea comercială este una dintre formele de organizare a unei afaceri, care oferă cadrul legal necesar pentru desfășurarea activităților comerciale și pentru dezvoltarea sa în condiții corecte. În general, o societate comercială se poate defini ca o unitate economică înființată și operată potrivit Legii comerțului și Regulamentului general al Puterii Judecătorești. Aceasta poate fi fie în forma unei persoane juridice, fie a unei persoane fizice.

Societatea comercială a apărut ca formă de organizare a unei afaceri din anii 1800, când această formă de amplasare comercială a devenit din ce în ce mai populară. Există, de asemenea, unele forme de societăți comerciale care nu beneficiază de protecția generală oferită persoanelor juridice. Aceste forme primitive de înființare a unei afaceri sunt căutate de afaceri de dimensiuni mai mici și încă se practică în multe țări.

Ce este o Societate comercială

Una dintre primele întrebări pe care oamenii se întreabă când vor să înființeze o afacere comercială este „Ce este o societate comercială?”. Din punct de vedere legal, o societate comercială poate fi definită ca o unitate economică autonomă înființată și operată potrivit Legii comerțului și Regulamentului general al Puterii Judecătorești.

În formele clasice, această unitate economică autonomă este constituită dintr-un grup de 2 sau mai mulți indivizi care își asumă responsabilitatea financiară pentru afacerile lor împreună. Aceste persoane juridice suntcompaniile percepute ca persoane separate de fondatorii lor reali și sunt responsabile individual pentru acțiunile lor împreună.

Înființarea unei societăți comerciale

Înființarea unei societăți comerciale nu este complicată și poate fi finalizată destul de repede dacă se urmează procedurile și regulile necesare. Procedura de înființare a unei societăți comerciale diferă de la stat la stat, iar managerii trebuie să se familiarizeze cu acestea înainte de a începe orice proces de înființare. În general, acesta include etapele următoare:

  1. Decidere și alegere a tipului de societate comercială

Când hotărăști să înființezi o societate comercială, cel mai întâi trebuie să hotărăști care este cel mai potrivit tip de entitate comercială și cea mai potrivită pentru nevoile afacerii tale. Numele societății și dispunerea diferitelor elemente contribuie la protejarea dispozițiilor companiei, precum și la optimizarea retururilor pe termen lung.

  1. Alegerea și înregistrarea numelui companiei

Numele companiei trebuie sa fie relevant în privința elementelor esențiale și a produselor sau serviciilor oferite de aceasta. De asemenea, trebuie să fie unic și să nu fie utilizată de altă parte pentru a preveni conflictele. O dată ce numele companiei a fost selectat, aceasta trebuie înregistrată și, în majoritatea țărilor, aceasta se poate face prin Departamentul pentru înregistrarea companiilor.

  1. Crearea și documentarea unui contract de asociere

Un contract de asociere trebuie creat și documentat în mod corespunzător și în mod essential trebuie să specificați numele companiei, numele și adresa tuturor asociaților, activitățile și domeniile de interes ale companiei, capitalul propriu contribuit la începutul afacerii, repartizarea profiturilor și a pierderilor, responsabilitățile administrării și conducerii, precum și orice alte informații esențiale care ar putea fi necesare.

  1. Obținerea autorizației de funcționare și înregistrarea – Puțini sunt cei care știu ctruegistrarea companiilor în majoritatea țărilor este anchetată și de alte autorități împreună cu registrul comerțului, inclusiv autorități precum IRS (Internal Revenue Service) sau Moneda Națională, cu toate acestea, acestea sunt parcele esențiale pentru începerea unei afaceri.

  2. Contabilitate și audit – Prestarea unei servicii de contabilitate de calitate și un audit profesionist sunt esențiale pentru o societate comercială, deoarece oferă încredere și transparență fondatorilor și asociaților.

Vechile forme de societate comercială

Există, de asemenea, unele forme primitive de societate comercială care se practică în multe țări și nu beneficiază de norocul general al persoanelor juridice. Cu toate acestea, aceste forme sunt încă căutate de afaceri de dimensiuni mici și oferă un control mai direct fondatorilor reali și asociaților fără restricții legale. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here