Reabilitarea de drept este un procedeu de drept care oferă unei persoane condamnate, unui judecător sau tribunal condamnare de a obține eliberarea din orice responsabilitate penală, în mod efectiv ștergându-și antecedentele. În mod tradițional, acest lucru se obține prin prezentarea unei petiții judecătorului sau tuturor judecătorilor care au luat o decizie împotriva persoanei respective. 

Acesta poate fi un proces lung și complex, dar cei mai mulți solicitanți descoperă că merită efortul. Instituția de care depinde cererea de reabilitare de drept, și mai ales modul în care trebuie să obțineți aprobarea înainte să vă puteți bucura de beneficiile sale, sunt explicate mai jos.

Definirea reabilitării de drept

Reabilitarea de drept este un procedeu de drept ce permite persoanelor care au suferit o condamnare penală și, ca urmare, au suferit o întrerupere a oportunităților lor de nechitare de a își recapata aceste oportunități. Acesta face ca persoana în cauză să fie iertată oficial și să-și recapete drepturile anterioare, cum ar fi dreptul de a vota, de a vâna, de a purta arme și de a ocupa un post de muncă în unele industrii. Reabilitarea de drept are scopul de a elibera persoana în cauză din condamnare și de a-i oferi dreptul de a-și recapata o reputație peste tot acolo unde a primit o condamnare penală.

Instituția căreia trebuie să i se depună cererea de reabilitare de drept

Cererea de reabilitare de drept trebuie depusă instantei judecătorești înainte de care persoana în cauzo a fost condamnată. Mai întâi trebuie să completați solicitarea de reabilitare de drept la nivel federal sau la nivelul statului, în funcție de unde a fost condamnat persoana respectivă. În cazul în care persoana condamnată a primit o condamnare în cele două case de judecată, solicitarea de reabilitare de drept trebuie depusă pentru ambele.

Justificarea și elementele necesare

În momentul în care se depune o cerere de reabilitare de drept, solicitantul trebuie să furnizeze o justificare și necesitățile legale specifice din partea judecătorilor. Acestea pot include:

• Detalii despre orice evenimente dezastruoase, cum ar fi traume sau toxicomanii, care ar putea fi vinovate din punct de vedere civil și ar putea fi utilizate pentru a justifica cererea.

• Detalii despre orice progresele și credite obținute de persoana condamnată în timpul șederii sale la închisoare.

• Detalii despre persoana care a fost condamnată și cum a folosit de îndată ce a ieșit din închisoare pentru a face poporului oferind în mod activ servicii către organizații caritabile și servicii.

Procesul

Dacă cererea este acceptată, persoama respectivă va fi nevoită să îndeplinească anumite proceduri. Acestea ar putea include:

• Procurarea datelor originale și completarea unei anexe a cererii de reabilitare de drept.

• O întâlnire cu un judecător împreună cu avocatul persoanei condamnate.

• Prezentarea unei depoziții în fața judecătorului.

• Verificarea și verificarea înregistrărilor personale pentru a stabili faptul că persoana respectivă a primit o condamnare penală și că nu prezintă niciun pericol pentru comunitate.

• Asistarea la o audiență în care se susține cererea persoanei condamnațe.

• Colectarea studiului de caz din partea avocatului și a procurorului.

• Predarea cererii persoanei și redactarea unei decizii definitive.

• Primirea unei decizii finale în favoarea celei care a cerut reabilitarea de drept.

Beneficiile obținerii reabilitării de drept

Reabilitarea de drept oferă aproape oricărui individ implicat într-o acțiune penală beneficii și avantaje considerabile, cum ar fi:

• Oportunitatea de a lucra în domenii în care anterior era interzis, cum ar fi comerțul cu arme, instituțiile de stat și serviciile de mai sus.

• Restabilirea sau, în unele cazuri, chiar creșterea bunastarii, deoarece îi va permite persoanei să-și găsească mai ușor un loc de muncă și să-și facă mai multe prieteni.

• Rezolvarea problemei auto-stigmatizării, prin îndepărtarea sentimentului de vinovăție și jena înrădăcinată în necunoașterea istoriei sale personale.

• Oportunitatea de a se putea bucura de beneficii sociale, cum ar fi achiziționarea de către guvern și aplicarea la posturi private.

• Restabilirea reputației unui individ și a dreptului său de a vota.

Cum poți obține reabilitarea de drept

Reabilitarea de drept poate parea dificilă de obținut, însă nu este deloc imposibilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here