Un drept de creanță, cunoscut, uneori, și ca „un drept asupra unei alte persoane”, poate fi un drept legal sau politic pentru a solicita sau a deține un beneficiu din valoarea unei alte persoane, mai ales sau în contrapartida unei datorii, unui contract sau unei vinovății. Acestea sunt, de asemenea, uneori cunoscute și ca „drept de venit”.

I. Ce este un drept de creanță

Un drept de creanță ia forma unei datorii dintr-un debitor catre un creditor. Acesta poate fi, cel mai adesea, o datorie contractuala sau o vinovatie pe care debitorul trebuie sa o onoreze. Datoria contractuala este legata și rezulta din unele obligatii asumate de parti. Pentru exemplu, un credit acordat de un creditor catre un debitor se transforma intr-o datorie contractuala.

Un drept de creanță poate fi, de asemenea, inexistent, cum ar fi, drepturile asupra bunurilor care sunt cuprinse in tranzactii comerciale oricand cumparatorul achita factura corect și in termenii specificati. În acest caz, creditorul are doar un drept întemeiat extins care poate fi progressiv limitat pe măsura ce achităm facturile, acesta fiind, prin urmare, privit ca un drept de creanță.

II. Forme de drepturi de creanță

Există mai multe forme diferite de drepturi de creanță, iar cele mai comune sunt:

  1. Drepturi de creanță contractuale: Acestea sunt drepturile dintr-un contract. Drepturile contractuale ar putea include, printre altele, dreptul la o livrare la termenui, dreptul la livrarea unui bun sau serviciu de calitate sau dreptul la plata pentru bunuri sau servicii livrate.

  2. Drepturi de creanță bancară: Acestea sunt drepturile de creanță generate ca urmare a împrumuturilor obținute de la bănci. Băncile isi asuma rolul de creditori si, ca atare, au dreptul sa ceara plata pentru sumele împrumutate bancilor și altor instituții financiare, în timp ce debitorii sunt obligați sa fie responsabili de plata împrumutului introdus.

  3. Drepturi de creanță ale debitorilor: Acestea sunt drepturile de creanță ale debitorilor care sunt obținute de creditori ce dobandesc creditele sau ratele acordate, printre altele.

  4. Drepturi de creanță ale angajatorilor: Acestea sunt neplațile, datorate angajatorilor, pentru serviciile prestate, cum ar fi salariile, bonusurile și prestațiile medicale care se efectuează contractelor anterioare.

  5. Drepturi de creanță de taxe efectuate de contribuabili: Acestea sunt datoriile care sunt încasate de autoritățile fiscalepentru a asigura buna funcționare a economiei și a obține venituri.

III. Cum se poate valorifica un drept de creanță

Un drept de creanță poate fi valorificat prin acțiuni legale sau prin intermediul unui colector de drepturi. O cale este ca creditorul sa recurga la arbitraj. Acesta constă în înființarea unui tribunal special, numit arbitraj, care are ca scop determinarea responsabilității și a corectitudinii afirmațiilor. El poate fi, de asemenea, folosit pentru a stabili nivelul de datorie și pentru a oferi o soluție în privința nivelului de plată.

Cea de-a doua modalitate de valorificare a unui drept de creanță este prin contactarea unui colector de creante. Colectorii de creanță sunt creditorii care lucrează cu acțiuni legale și persoane fizice care se asigură că debitorii datorii debitorului sunt achitate. Aceste persoane fizice pot fi angajați ai unor firme private care sunt îngrijorate de efectuarea acestor creanțe și de recuperarea lor.

IV. Încheiere

Un drept de creanță este un drept legal sau politic care autorizează solicitarea sau detinerea unui beneficiu din partea unei alte persoane, mai ales sau în contrapartidă unei datorii, unui contract sau unei vinovății. Există mai multe forme de drepturi de creanță, cum ar fi drepturile contractuale, bancare, ale debitorilor, ale angajatorilor și taxele contribuabililor.

Un drept de creanță poate fi valorificat prin acțiuni legale sau prin intermediul unui grup de drepturi de creanță prin folosirea arbitrajului sau angajarea unui colector de creante particulat sau profesional. Aceasta este, în principiu, regula principală care guvernează recuperarea creanțelor și care ajută creditorii să recupereze datoriile și alte creanțe pe care le are.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here