Atunci când au loc discuții despre administrarea corectă a îndatoririlor cetățenilor față de autorități, tradițional sunt provocate reacții pe față și apeluri la dreptul de a se opune unei instituții guvernamentale în cazul în care se presupune că acestea le-au încălcat drepturile.

Un sistem juridic modern oferă cetățenilor o valoroasă oportunitate de a se exprima și de a își proteja drepturile lor legale folosind un proces judiciar sau printr-un proces și mecanism de contestare – adică un mecanism care oferă persoanelor șansa de a se apăra și se apere împotriva actelor administrative care încălcă legislația și normele aferente legate de acele acte. Procesul de contestare online oferă acum cetățenilor o alternativă la timpul petrecut în sălile de instanțe și mijloace din ce în ce mai eficiente pentru a contesta autoritatea și a obține ceea ce și-au dorit.

 1. Ce este o contestație?

Contestația online este mecanismul pe care cetățenii îl folosesc pentru a-și exprima opoziția și pentru a se împotrivi unui act administrative sau unei decizii ale unei autorități. Este o procedură de opoziție prin care o persoană poate să se apere dintr-o acuzație sau să critice o decizie a unei instituții publice.

Contestația se referă la procedurile prin care persoanele fizice și juridice pot interoga o amenințare sau administrare ilegală a autorității guvernamentale sau chiar legea în sine. O astfel de procedură protejează drepturile cetățenilor și apără interesele lor legale și are ca scop rezolvarea problemelor și a disputelor cu autoritățile guvernamentale legale.

 1. Ce amende sunt supuse contestației?

Contestația poate fi depusă pentru o mulțime de acte administrative, cum ar fi taxele, impozitele, descărcările, penalizările, amenințările, controalele și orice alte acte controversate sau îndoielnice ale autorităților guvernamentale sau ale unei instituții publice.

Cele mai comune cazuri în care se întâlnește contestația sunt cele legate de amenzi de circulație, investigații fiscale, decizii administrative nejustificate, prelungirea abuzivă a controlului de securitate în aeroport, abuzul de autoritate și acordarea prematură a rezoluțiilor judecătorești.

 1. Cum se depune o contestație online?

Contestația este un proces neted și eficient care poate fi realizat și din mediul online. Acest proces vă oferă șansa de a vă apăra interesele legale, fără a fi necesară prezența prealabilă în sala de judecată sau depunerea unei cereri în persoană.

Primul pas în procesul de depunere a unei contestații este de a emite o notificare scrisă care să fie înregistrată de către autoritate și care să exprime pe scurt motivul contestației. Acest lucru se face de obicei prin trimiterea unei plângeri adresate autorității respective.

După finalizarea plângerii și după ce comunicarea a fost primită de către autoritate, undeva în interval de 14 zile de la primirea notificării, contestatorul va primi în scris răspunsul autorității cu privire la acuzația sa.

 1. Care sunt elementele necesare pentru a depune o contestație?

Înainte de a începe procesul de contestare, persoana în cauză are nevoie de următoarele elemente:

 • Copie a actului sau deciziei departamentului guvernamental (cum ar fi amenda);
 • Copii ale tuturor actelor și documentelor care servesc la fundamentarea cazului;
 • Copii ale documentelor necesare pentru a dovedi stabilitatea în țară a persoanei în cauză;
 • Copie a Certificatului de Înregistrare și Copia companiei;
 • Copii ale documentelor sau informațiilor privind finanțarea
 • Adresa și datele de contact ale autorității la care s-a depus contestația.
 1. Care sunt etapele de depunere a contestației online?

Depunerea unei contestații online este relativ simplă, dar cereți câteva pași importanti pentru a asigura că contestația este semnată și depusă corect. Etapele pentru depunerea unei contestații online sunt:

 • Descărcați sau completați formularul de contestație pe care Autoritatea îl furnizează;
 • Prezentați detaliile corecte și adresați formularul către Autoritatea;
 • Autoritatea va contacta persoana care a depus contestația pentru a confirma detaliile și a stabili data și ora unei eventuale audieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here