Cât costă amenda pentru lipsa rovinietei este una dintre întrebările des întâlnite în rândul șoferilor din România. Pe lângă alegerea rovinietei potrivite pentru autovehiculul pe care îl folosiți și stabilirea duratei pentru care dorești să fii acoperit de rovinieta ta, în vederea evitării unei amenzi este important să știi exact cât costă amenda pentru lipsa rovinietei. În continuare, vom discuta despre amenzile legate de lipsa rovinietei și vom face un scurt ghid despre acestea.

Ce este o rovinietă și pentru ce trebuie să o avem?

Rovinieta este un document emis de către Autoritatea Rutieră, care acoperă șoferul pe durata unei anumite perioade, contra unei anumite taxe, pentru a circula cu autovehiculul pe teritoriul României. Aceasta trebuie achiziționată anual, în cazul în care se dorește să fii acoperit contra amenzi pentru utilizarea fără plata taxelor către Autoritatea Rutieră.

Rovinieta trebuie să fie expusă în mod vizibil pe autovehicul, în zona stângă a parbrizului (deasupra nivelului ochilor soferului complexat atunci când este gol). Autoritățile își pot exercita controlul urmărind dacă această taxă este plătită sau nu pentru un autovehicul aflat în circulație.

Rovinieta este plătită anual (de obicei câteva săptămâni înainte de expirarea termenului) și oferă protecție împotriva altor amenzi pe baza taxelor de autostradă, precum și alte amenzi obținute prin încălcarea legilor.

Ce este o amendă pentru lipsa rovinietei și cât costă?

Amenzile pentru lipsa rovinietei sunt impuse de Autoritatea Rutieră persoanelor care nu posedă documente legale pentru a circula pe drumurile României. Aceste amenzi pot fi destul de scumpe, de la 1.000 de lei până la 3.000 de lei pe autovehicul. De asemenea, se poate impune și confiscarea autovehiculului până când proprietarul achită toate taxele, inclusiv penalizarea pentru lipsa rovinietei.

Acesta este motivul pentru care este întotdeauna important să ții documentele necesare în ordine și să se cunoască întotdeauna clauzele pe care trebuie să le respectați pentru a fi sigur că nu veți obține o amendă pentru lipsa rovinietei.

Cum se calculează amenda pentru lipsa rovinietei?

Tariful amenzii pentru lipsa rovinietei diferă în funcție de tipul autovehiculului pe care îl aveți și de cât de lungă este perioada de timp pentru care nu aveți rovinieta. Amenda cumulată variază între 1.000 de lei și 3.000 de lei, în funcție de autovehicul.

Dacă nu ai o rovinietă valabilă sau expirată, vei primi o amendă între 500 de lei și 1.000 de lei. Având în vedere că rovinieta trebuie cumpărată anual, suma totală a amenzii pentru lipsa acesteia va fi de 1.000 – 3.000 de lei.

De asemenea, este important să țineți cont că există diferențe în ceea ce privește amenzi pentru statele membre ale Uniunii Europene (inclusiv România). Dacă aveți totalul taxelor neplătite, acestea pot fi deductibile, dar veți achita suma corespunzătoare tuturor taxelor restante.

Cum putem evita o amendă pentru lipsa rovinietei?

Evitarea unei amenzi pentru lipsa rovinietei este extrem de simplă. Toți șoferii care circulă pe drumurile din România trebuie să fie atenți și să urmărească termenii și condițiile rovinietei, astfel încât să fie siguri că se află în permanență acoperiți de rovinieta lor.

Pentru a evita o amendă pentru lipsa rovinietei, acordați atenție următoarelor lucruri:

• Verificați dacă rovinieta este la zi. 

• Faceți achiziția câteva săptămâni înainte ca ea să expire. 

• În cazul în care alegeți să achiziționați rovinieta online, verificați să fi primit codul de activare înainte de a lăsa autostrada. 

• Asigurați-vă că documentul de rovinietă este vizibil și bine atașat pe parbrizul dvs.

Amenda pentru lipsa rovinietei poate fi costisitoare, ajungând până la 3.000 de lei pe autovehicul. Totuși, evitarea acestei amenzi este foarte simplă, iar informația despre aceasta prezentată mai sus vă poate ajuta să nu primiți niciodată o asemenea amendă. Dacă veți urma aceste sfaturi și vă veți asigura că plătiți taxele și comerțul în mod regulat, vă veți bucura mereu de avantajele oferite de roviniete și veți putea circula sigur pe drumurile din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here