Utilizarea unui avocat sau grefier iniminetea ta juridica iti poate crea sentimentul de protectie si siguranta. Desi poti alege sa te reprezinti singuri in justitie, angajarea unui avocat sau grefier se poate dovedi a fi foarte utila.

Certificatul de grefa este un document necesar pentru a putea lucra ca o persoana profesionista in justitie. Acesta se va elibera de Ministerul Justitiei in conformitate cu dispozitiile Noului Cod de Procedura Civila care are la baza noile reguli si principii ce reglementeaza judecatoria si procedurile civile.

Ce inseamna certificatul de grefa?

Certificatul de grefa este un document care permite profesionistilor din sfera juridica sa exercite functia de grefier intr-o instanta judecatoreasca. Acest certificat arata ca persoana care detine acest document are o anumita pregatire, abilitati si cunostiinte in domeniul justitiei care confirma alegerii sale pentru aceasta profesie.

Persoana care doreste sa obtina acest certificat, trebuie sa parcurga trei etape: studiul, pregatirea si examenul. Aceste etape sunt necesare pentru a confirma ca acea persoana are cunostinte, experienta si pregatirea necesare pentru initierea unor actiuni la nivelul judecatoreasca si astfel, explica importanta acestui certificat.

In ce consta examenul?

Examenul de certificare are ca scop evaluarea cunostintelor profesionale ale persoanei care intentioneaza sa obtina acest certificat de grefa. Acest examen consta in presupunerea unor cazuri concrete si in raspunsuri ale candidatilor ce se incadreaza in cadrul Codului de Procedura Civila si a celorlalte coduri care reglementeaza activitatea justitiei.

De asemenea, examenul va viza si capacitatea candidatului de a formulare chestiuni relevante si de a produce documente de corespondenta, motive pentru decizii, certificari si chiar relatii intre cazuri similare.

Ce dispozitii are articolul 67 din Noul Cod de Procedura Civila

Articolul 67 din Noul Cod de Procedura Civila reglementeaza cerintele minimale pentru persoana care doreste sa devina grefier, asigurandu-i acesteia unul din cele mai importante job-uri din lumea juridica.

In primul rand, articolul stabilese conditiile minimale referitor la pregatirea académica a candidatului, subliniind ca acesta trebuie sa fie absolvent dintr-o institutie de invatamant acreditata de Ministerul Educatiei si sa aiba cunostinte temeinice despre Codul de Procedura Civila, drepturile fundamentale si limitele lor si nu in ultimul rand, sa aiba cunostinte despre activitatea unei instanțe judecătorești.

Prin aplicarea acestor cerinte, se pot crea conditii necesare pentru a asigura cunoasterea in mod corect a particularitatilor materiale si procedurale specifice domeniului juridic si astfel, pentru a obtine un profesionist mai bun in ceea ce priveste activitatea justitiei.

Cum se elibereaza certificatul de grefa?

Dupa ce examenul de certificare de pregatire a persoanei pentru a obtine certificatul de profesionalism jurdic a fost trecut, aceasta va fi supusa unor proceduri de procesare si pregatire a documentatiei, conform noii legi.

In acest sens, avocatul care a participat la examen trebuie sa prezinte Ministerului Justitiei o cerere si o adeverinta de persoană fizică care sa ateste ca persoana reuseste sa respecte regulile si procedurile reglementate de legislatia in vigoare. A doua documentatie eliberata de Minister va ajunge la Tribunalul local care se va ocupa de eliberarea oficiala a certificatului De Grefa.

Dupa ce certificatele sunt eliberate, persoana trebuie sa completeze si sa depuna o serie de formulare in registratura instantei judecatoresti locale pentru a putea incepe sa activeze in domeniu.

Beneficiile obținerii certificatului de grefă

Certificatul de grefa reprezinta una dintre cele mai importante si mai recunoscute adeverinte in lumea judiciara. Acesta iti ofera un nivel ridicat de incredere si profesionalism intr-un mediu controlat si competitiv cum ar fi cel al justitiei.

Unul dintre cele mai mari beneficii pe care le ofera certificatul de grefa este acela ca persoana poate profita de o oportunitate intr-un mediu profesional si sigur pentru prezentari civile. Cu ajutorul acestui document, persoana poate oferi servicii de grefa de calitate mai buna si suplimentara.

De asemenea, certificatul de grefa ofera si oportunitati suplimentare care sunt esentiale pentru a performa in aceasta domeniu. Spre exemplu, persoana care obtin aceasta certificare are posibilitatea sa lucreze ca manager de proiecte in cadrul departamentelor cauzilor civile, sa gestioneze cazuri de diferite feluri, sa elaboreze dosare si sa ceara chiar si modificarea legislatiei in vigoare.

Certificatul de grefa permite, de asemenea, persoanei care il detine sa devina consultant autorizat in materie juridica, sa ofere consiliere si sa acorde asistenta profesionala in acest domeniu.

Implinirea cerintelor de eliberare a certificatului de grefă

In ultimul rand, pentru a obtine certificatul de grefa, persoana interesata trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

– Acesta trebuie sa faca parte dintr-o institutie de invatamant acreditata de Ministerul Educatiei;

– Sa obtina un grad minim de cunostinte despre codurile legislative si procedurale aflate in vigoare;

– Sa prezinte adeverinta de persoana fizica;
– Sa fie pregatit sa lucreze in instanta judecatoreasca si sa indeplineasca cerintele acesteia;
– Sa obtina note satisfacatoare la examenul de obtinere a certificatului;
– Sa completeze si sa depuna un set de formulare catre Registrarul judecatoriei in care urmeaza sa lucreze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here