Concubinajul este un termen modern ce se refera la o relatie neoficiala intre doua persoane adulte. Chiar daca aceasta relatie nu implica casatorie, concubinii se bucura de anumite avantaje sau drepturi. Acesta articol va discuta modul in care in drepturile concubinilor difera in functie de jurisdictie.
In trecut, multe persoane optau sa ramana in relatii neoficiale, in mod constient evitandu-i sa se casatoreasca. Cu toate acestea, se ridica intrebarea daca aceste relatii ofera egalitatea drepturilor asigurata celorlalti parteneri aflati in casatorie. Raspunsul acestei intrebari variaza in functie de jurisdictiile in care este situata aceasta relatie.
Ce este Concubinajul?
Concubinajul reprezinta o relatie apropiata dintre doua persoane adulte, fara a fi necesara casatoria. Cu toate ca aceste relatii nu se bucura de aceleasi drepturi precum cele casatorite, multe jurisdictii au recunoscut drepturile asigurate intr-o astfel de relatie.
Ce Drepturi Are un Partener in Concubinaj?
Iata o lista a drepturilor recunoscute in concubinaj in diferite jurisdictii:
• Dreptul de a trai impreuna ca o familie: Amandoi partenerii au dreptul de a trai sub acelasi acoperis, insa acest drept nu implica dreptul de proprietate.
• Servicii Funerare: De obicei, partenerii in concubinaj au dreptul de a face servicii funerare pentru partenerul decedat.
• Regimul de avere: De obicei, toate bunurile aduse in relatie Apartinatorilor ramane in proprietatea lor; indiferent daca acestea vor trai separat, sau impreuna.
• Accesul la bunuri sau venit: Partenerii in concubinaj au dreptul sa acceseze busurile partnership-ului pentru a-si intretine familia.
• Educatie si asistenta medicala: Partenerii in concubinaj au dreptul de a beneficia de educatie si asistenta medicala.
• Pensionare: In unele jurisdictii, partenerii in concubinaj au dreptul sa obtina pensii pentru a fi acordata partenerului. Cu toate acestea, acest lucru se aplica in cazul in care relatia de concubinaj a durat o anumita perioada.
• Sustinerea partenerului ramas vaduv: Cand unul dintre parteneri in concubinaj moare, partenerul ramas vaduv poate primi anumite drepturi. Acest lucru poate include drepturi la locuinta, precum si drezutul de a primi un anumit venit sau drepturi de concesiune.
• Dreptul de a mosteni bunuri: In unele jurisdictii, partenerii in concubinaj au dreptul sa mosteneasca bunuri ale partenerului decedat.
• Proprietatea locuintei: In multe jurisdictii partenerii in concubinaj au dreptul sa detina proprietatea locuintei, chiar daca nu poseda casa.
• Impozite: Partenerii de concubinaj au obligatia de a platii impozite si pot obtine beneficii fiscale in unele jurisdictii.
• Responsabilitatea fata de copil: Amandoi partenerii in concubinaj sunt responsabili fata de copilul care provine dintr-o astfel de relatie, inclusiv fata de educatie si intretinere.
De ce Ar Trebui sa Te Gandesti de Doua Ori inainte de a Trai in Concubinaj?
In ciuda unora drepturilor recunoscute in concubinaj, trebuie sa te gandesti de doua ori inainte de a trai in concubinaj. Chiar daca si jurisdictiile in care acest lucru se practica recunosc o anumita forma de contract, un contract verbal al concubinajului nu ofera aceleasi drepturi precum un contract scris al casatoriei. Orice partener poate sa paraseasca aceasta relatie fara sa stea inaintea vreunei sanctiuni.
In plus, prezumtia de bunastare nu este recunoscuta printre functiile drepturilor in concubinaj. Aceasta prezumtie se refera la presupunerea ca atunci cand unul dintre parteneri decedeaza, bunurile aceluia vor ramine pe numele concubinului intelept. Cu toate ca acest drept este recunoscut intr-o casatorie, acesta nu este si cazul in concubinaj.
Concubinajul poate reprezenta o forma de asociere sanatoasa pentru partenerii dispereati, dar beneficiile recunoscute acestei forme de asociere variaza semnificativ in functie de jurisdictiile individuale. Este important ca oricine intreprinde o astfel de descizie sa cunoasca drepturile partenerilor in acest caz, pentru a se asigura ca acestia au suficienta protectie legala. In cazul in care nu sunteti siguri, ar trebui sa consultati un avocat de dreptul familiei pentru a afla mai mult despre drepturile si obligatiile dv. in concubinaj.