Indatoririle copilului sunt esentiale pentru a-i ajuta sa se simta responsabil si capabil de a lua bune decizii. Daca copilul lor invata cum sa fie responsabil inca de la varste fragede, acest mic gest poate avea beneficii pe termen lung, inclusiv acela ca devine un adult responsabil.

Ca parinte, responsabilitatea ta este sa ii inveti ce este bine sa faca si ce greseli sa evite, sa ii explici cum sa urmeze regulile, sa aiba consideratie fata de ceilalti si, desigur, sa aiba grija de propriile sale bunuri. Si, cu cat incepi mai devreme, cu atat mai bine.

Iata cateva indatoriri pe care un parinte trebuie sa le poarte la inimit sa le invete copilului:

1. Respectati Regulile

Regulile ofera cadrul in care copiii pot sa invete sa ia decizii bune si sa accepte consecintele deciziilor luate. Intelegerea rolului regulilor si responsabilitatea de a respecta regulile, ca reguli ale casei, scolii sau chiar ale legii, poate ajuta copilul sa se dezvolte responsabil si sa devina membrii productivi ai societatii.

2. Ingrijirea Propriilor Lucruri

Invata-i copilului sa aiba grija de obiectele si hainele pe care le poarta. Educatia inseamna si sa petreaca timpul in intretinerea bunurilor lor si sa fie recunoscator pentru lucrurile noi ori vechi.

3. Invata Sa Isi Respecte Programul

Stabilirea unui program pentru copii este importanta. Parintii ar trebui sa isi antreneze copilul sa respecte programul alcatuit de activitati precum: invatat, joaca, somn si nevoile personale.

4. Realizarea sarcinilor cu raspundere

Parintii pot ajuta copilul sa invete cum sa faca treburile casnice ca parte a responsabilitatilor lor. Incepeti cu sarcini simple si, pe masura ce copilul se dezvolta, ajungand la varste mai mari, ati putea sa goliti masina de spalat, sa calcat haine sau sa aspirati coronamentele. Pe masura ce copilul incepe sa isi indeplineasca sarcinile asumate, el se simte mandru de sine insusi si de priceperea lui.

5. Respectati Termenii

Responsabilitatea presupune sa respecti programul, temele devotmentului si alte termene speciale. Este important sa ii explici copilului ca, daca nu respecta aceste termene, ei il vor afecta pe el si pe ceilalti.

6. Aiba Respect pentru Propria-L Sa Lume

Educatia de responsabilitate presupune respectarea persoanelor care te inconjoara. Invata-i copilului ca persoanele de sex opus merita respect, constientizeaza-i ca persoanele mai in varsta au nevoi speciale si respecta-i sentimentele celor din jur.

7. Nu uitati sa va spuneti Adio

Inceputul unei responsabilitati mai mari presupune inceperea de a se plimba pe cont propriu cu bicicleta sau mersul la scoala singur. Este necesar sa explici copilului ca a tine legatura este importanta si sa nu plece nicaieri fara sa anunte unde se duce.

8. Fiti Respectuos fata de Propriul Corp

Invata-i copilului despre propriul corp si responsabilitatea de a se respecta si protecta. Acest lucru presupune de a tine o dieta sanatoasa, facut exercitii, sa nu se drogheze sau sa consume bauturi alcoolice in exces, sa stea departe de persoanele care le vor face rau si sa nu faca promisiuni promise fata de cei din jur.

9. Angajati-va in Activitati

Presupune ca va petreceti timpul facand lucruri care presupun responsabilitate si atentie, inclusiv mersul la scoala, cercetarea somnului, implicarea in comunitate, voluntariatul sau alte activitati extra-scolare. Ajutati-va copilul sa-si organizeze planificarea si sa se adapteze la noile responsabilitati, astfel incat sa nu se simta obosit.

10. Participati la Discutii Despre Responsabilitate

In familie ar trebui sa aiba loc o multime de discutii, intrebari si dialoguri in legatura cu responsabilitatea. Acesta este un mod bun de a-i oferi copilului perspectiva si informatii corecte despre ce inseamna sa fii responsabil si cum se poate dobandi aceasta calitate.

In concluzie, responsabilitatea copiilor ar trebui sa fie o prioritate pentru parinti. Prin educarea copilului ca sa aiba responsabilitate fata de sine si fata de cei din jur, el devine un adult mai obiectiv si responsabil. Este absolut esential sa ofere si sa accepte feedback pozitiv. Invata-i copilului sa fie responsabil, pentru ca asta il va ajuta sa se descurce mai bine cu doua vârste adulte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here