Ajutorul judiciar poate fi esențial pentru cei care nu pot să-și permită serviciile unei unui avocat. Dacă sunteţi eligibil pentru ajutor judiciar, acesta poate include servicii pro bono, adică au un cost zero. Potrivit Departamentului American al Justitiei, circa 83% dintre persoanele aflate in cautarea acestor servicii reușesc să obțină ajutor judiciar gratuit.

Dacă vă confruntați cu un litigiu, aflați ce documente sunt necesare și cum să solicitați acest drept.

Ce este ajutorul judiciar?

Ajutorul judiciar oferă un avocat pentru persoanele care nu au suficiente resurse financiare pentru a plăti unui avocat. El poate fi pro bono – cu cost zero – sau sub forma unei costuri reduse, în funcție de cât de mare este venitul dumneavoastră.

Fiecare stat are un sistem de ajutor judiciar, care oferă servicii prin diferite organizații, cum ar fi oficiile locale de asistență juridică și alte organizații publice și private, cum ar fi Bar Association și organizații de ajutor judiciar. De asemenea, au fost despăgubiri oferite sub formă de asistență postjudecată.

Cum să solicitați ajutor judiciar

Pentru a solicita ajutor judiciar, trebuie să completați o cerere. Documentele diferă în funcție de organizația și statul cu care lucrați; în unele state, anumite formulare sunt standard sau pot fi completate online. În plus, veți avea nevoie de următoarele informații:

• Numele și adresa;

• Detalii despre veniturile totale si sursa lor;

• Detalii despre bunurile detinute, cum ar fi proprietatea sau conturile bancare;

• Dovezi despre cazul tău și suma pe care ai nevoie pentru a-ți susține cazul;

• Datele de contact ale avocatilor care lucrează cu tine și ale celor pe care îi vei disputa; și

• O listă cu judecătorii care ar putea fi implicați în cazul tău.

Este important să fii pregătit pentru o interviu dacă solicitarea dvs. de ajutor judiciar este vreodată selectată pentru o evaluare mai aprofundată sau pentru o anchetă.

Evaluarea eligibilității

Fiecare stat are standarde proprii pentru a acorda ajutor judiciar. De obicei, acestea includ venitul anual si dacă ați contribuit la costurile de judecare sau dacă aveți un venit destul de mare încât să plătiți. Limita superioară a veniturilor variază de la stat la stat și de la organizație la organizație.

Detalii suplimentare, cum ar fi vârsta, apartenența la o organizație de subscripție, dacă aveți un caz criminal sau civil și dacă există fonduri disponibile și altele pot fi, de asemenea, luate în considerare.

Documentele suplimentare

Pentru a verifica dacă sunteți eligibil pentru ajutor judiciar, organizația poate solicita și alte documente, cum ar fi:

• Copii ale actului de identitate sau ale certificatului de naștere al cetățenilor din statul sau itatea în care vă aflați;

• Prezentarea datelor fiscale ale proprietarilor și ale persoanelor cu venituri;

• Prezentarea acordurilor de împrumut și a titlurilor de proprietate;

• Scrisori de ofertă și/sau alte documente care dovedesc veniturile lor;

• Harti ale proprietatii pentru proprietarii imobiliari si

• Facturi pentru cheltuielile legale sosite.

Un proces simplificat pentru solicitare

În unele cazuri, ajutorul judiciar poate fi solicitat într-un mod simplificat. Există site-uri web care oferă asistenta cu completarea acestor formulare și chiar și alte resurse, cum ar fi lista de organizații care oferă aplicații pentru ajutor judiciar.

Cu toate acestea, dacă informațiile dvs. de contact sunt înregistrate greșit sau conturile dvs. bancare nu corespund, recomandăm să contactați organizația din statul și/sau orașul dvs. pentru a vă ajuta să completați documentele necesare.

Ajutorul extrasistemului

Dacă nu sunteți eligibil pentru ajutor judiciar, există alte opțiuni disponibile. De exemplu, puteți găsi un avocat care oferă reduceri sau servicii la prețuri mai reduse pentru clientii in cazuri civile; uneori aceste cum ar fi asistenta juridică pentru persoane pe discrete. Aceste tipuri de asistență juridică pot fi accesibile prin organizații care oferă asistență juridică pro bono.

De asemenea, există sfaturi juridice accesibile publicului si consilieri care pot să vă ajute să căutați înțelepciunea și sfaturi în toate circumstanțele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here