Custodia comună este un sistem care se aplică stabilirii și executării responsabilităților de îngrijire al copiilor în cazul concedierilor părinților sau cazurilor de divorț. Acest sistem implică partajarea responsabilității pentru îngrijirea copiilor de către părinții biologici și, prin urmare, oferă părinților și copilului o mai bună șansă la o viață mai fericită și mai armonioasă. 

Cu toate acestea, custodia comună nu este potrivită pentru fiecare familie și poate avea unele dezavantaje care trebuie luate în considerare înainte de a decide că acest lucru este ceea ce este potrivit pentru copilul dvs. și pentru familia dvs.

Ce este custodia comună?

Custodia comună se referă la partajarea responsabilității legala și fizica pentru îngrijirea copilului între doi părinți. În marea majoritate a cazurilor, această custodie va fi legal instalata prin judecatorul care a emis divorțul sau o hotarâre de concesiune parasita. Acest lucru inseamna ca amandoi parintii se angajeaza sa creasca copilul comun, avand responsabilitate comuna privind educatia, ingrijirea si bunastarea copilului.

Avantajele custodiei comune

  1. Permite îngrijirea egală și contactul cu fiecare părinte:

Cea mai evidenta avantaj a custodiei comune este ca fiecare parinte isi va petrece aproximativ aceeasi perioada de timp cu copilul în fiecare săptămână. Acest lucru îi poate permite copilului să fie complet integrat în viața ambilor părinți și să se bucure de avantajele asociate fiecărui stil de îngrijire. De exemplu, dacă un părinte are spiritul sportiv, copilul său poate avea parte de toate beneficiile unei vieți active și sănătoase cu ajutorul părintelui său.

  1. Oferă părinţilor o oportunitate de a-și arăta preocuparea față de copil:

Odată ce custodia comună este stabilită printr-o hotarare judecătoreasca, părinții au o oportunitate de a-și dovedi preocuparea față de copil și interesul pentru modul în care acesta este îngrijit și crescut. Acest lucru poate ajuta la realimentarea relației lor cu copilul în ciuda divortului și să contribuie la dezvoltarea lui într-un mod pozitiv.

  1. Copiii pot avea beneficii financiare:

Decizia ambilor parinti de a se angaja in responsabilitati comune privind ingrijirea copilului poate avea beneficii financiare atat pentru parinti, cat si pentru copil. Decizia ambilor parinti de a se concentra pe ingrijirea copiilor in loc de a se concentra pe propriile lor dorinte poate contribui la reducerea numarului de cazuri de prea onorat sau imposibil de platit.

Dezavantajele custodiei comune

  1. Fluctuația programului poate fi dificilă:

Unul dintre cei mai mari dezavantaje ai custodiei comune este ca aceasta poate avea responsabilitati dificile de urmat. Copiii trebuie sa fie plimbați între casele ambilor parinti, iar aceasta poate fi o sarcina dificila pentru copii. De asemenea, faptul ca copiii nu se cazează la un singur părinte poate fi dificil pentru ei, deoarece înseamnă că vor pierde contactul cu prietenii și că vor trebui să se adapteze schimbărilor constante între casele ambilor părinți.

  1. Multe schimburi de copii pot provoca st stressful și frustrare:

Schimbarea constanta a locului de munca, ore de lucru, distante de implut si activitati extracuriculare pot provoca stres și frustrare oricaror parinti, indiferent de circumstante. Cu toate acestea, schimbările frecvente și obligațiile unui program complex pot fi chiar mai dificile pentru parintii care împărtășesc custodia comuna . Procesul de schimbare a copilului de la un părinte la altul poate fi dificil și poate face schimburile tensionate sau chiar stresante pentru copii și părinți.

  1. Depinde de cooperare:

Și cea mai importanta minus a custodiei comune este ca aceasta depinde de cooperarea ambilor parinti. Estabilitatea emotionala a copilului este strâns dependenta de capacitatea si dorinta parintilor de a-si pune problemele sub și de a lucra impreuna pentru a-si lua decizii pentru binele copilului. Daca parintii sunt incapabili sa colaboreze, custodia comuna poate fi imposibila.

Exista numeroase avantaje si dezavantaje care trebuie luate in considerare inainte de a lua decizia privitoare la custodia comuna. Cel mai important lucru este sa va asigurati ca luati decizia care creste sansele copilului de a avea o viata armonioasa si fericita. Trebuie luate in considerare si nevoile parintilor, dar în primul rand este important sa va asigurati ca copilul are parte de o atmosfera sigura si armonioasa în care să se poata dezvolta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here