Rudele de gradul 1 – Cine sunt si ce drepturi au in cazul mostenirii?
∙Introducere
O mostenire este un drept, confirmat prin lege, de a primi bunuri sau venituri de la o persoana decedata. Acest drept se bazeaza pe rudele de gradul 1. Aceste persoane sunt printre cele mai cunoscute cazuri atunci cand vine vorba de mostenire si sunt intotdeauna nevoite sa se lupte pentru ceea ce li se cuvine. Astfel de situatii pot fi dificile sau chiar tensionate.
∙Cine sunt rudele de gradul 1
Rudele de gradul 1 sunt reprezentate de rudele de sange ale decedatului. Instana va gasi aceste persoane direct pe portiunea lor din mostenire, asa cum acesta a planuit inainte de moartea sa.
In terminologia legii, acesti membri ai familiei pot fi definiti ca urmeaza:
•Parinti – mostenitorii de drept
Parintii decedatului, de obicei tatal si mama, reprezinta grupul de prim rang de rude de gradul 1 care primesc rasplatit.
•Fratele si Surorile – Primesc cote diferite
Nepoata sau nepotul si fratii sau surorile,
De asemenea, primesc o parte din mostenire. Fiecare va primi cota lor.
•Copiii
Copiii decedatului sau copiii acestuia din casnicii anterioare au dreptul la o mostenire. Din nou, se va aplica o cota partajata echitabil pentru fiecare copil. Copiii care nu sunt pe deplin capabili sa intreprinda procese legale vor fi reprezentati de un tutore.
•Nepotii
Nepotii provinciali ai decedatului sunt, de asemenea, considerati rude de gradul 1 in legile despre mostenire. Acestia reprezinta copiii fratilor sau surorilor decedatului.
∙Ce drepturi au rudele de gradul 1 in cazul mostenirii?
Cei mai multi dintre noi cunoastem cazurile de mostenire in care rudele de gradul 1 detin dreptul legal de a-si primi drepturile lor fara sa se confrunte cu alte persoane.
In anumite cazuri, rudele de gradul 1 pot detine dreptul exclusiv asupra unor bunuri, asa cum ar fi casele si proprietatile aflate in proprietatea decedatului. Din acest motiv nu sunt necesare partajarea acestor bunuri intre diferite grupe de prieteni sau rude.
Cu toate acestea, uneori rudele de gradul 1 trebuie sa se lupte cu alte persoane care revendica drepturi cu privire la bunurile mostenite (co-mostenitori, beneficiari desemnati etc). In astfel de situatii, rudele de gradul 1 vor avea mai multe drepturi decat ceilalti candidati.
De asemenea, rudele de gradul 1 pot beneficia si de alte gaze. Acestea sunt referite de regula in documentele de mostenire.
De exemplu, rudele de prim rang ar putea sugera personalul cabinetului avocatilor, hotararea cu privire la contractul de executie a testamentului, sau pot determina daca cineva greseste cu privire la distribuirea bunurilor correspondente.
∙Ce drepturi nu au rudele de gradul 1?
Rudele de gradul 1 trebuie sa inteleaga si ca nu au drepturi absolute in cazul mostenirii.
De exemplu, nu au drepturi de a inainta recuzarea sau contestarea testamentului, daca acesta este autentificat corect si executat legal. Parintii persoanei decedate nu pot beneficia de dreptul de a refuza mostenirea.
De asemenea, rudele de gradul 1 nu au dreptul sa faca inlocuiri ale celorlalte persoane mostenitoare, indiferent daca acestea au fost desemnate expres in testament sau nu.
∙Concluzie
Rudele de gradul 1 in cazul mostenirii sunt de obicei membrii de sange ai familiei, cum ar fi parintii, fratii si surorile, copiii si nepotii regionali. Acestia au drepturi legale simple care le permit sa primeasca o cota din mostenirea decedatului, intrucat legea le garanteaza aceste drepturi.
Cu toate acestea, rudele de gradul 1 nu beneficiaza din punct de vedere legal de drepturi absolut indestructibile, astfel incat trebuie sa isi figureze circumstantele si sa respecte in mod corespunzator documentele de mostenire.
Un avocat specializat in dreptul familiei si in dreptul mostenirii poate ajuta rudele de gradul 1 sa inteleaga aceste drepturi si sa faca ca mostenirea sa fie impartita corespunzator.