Divorțul este un proces dureros și stresant care poate afecta întreaga familie și are consecințe dincolo de despărțirea fizică. Aflată în prag de schimbare, actualmente legea română oferă partenerilor în căsătorie separarea ulterioară a averilor, soluția divorțului la notar.

În acest articol vom explica ce înseamnă divorțul la notar, cum funcționează, regurile legale impuse și avantajele sale față de divorțul în instanță.

Ce înseamnă Divorțul la Notar?

Divorțul la notar, în calitate de “divorț prin acord”, este un proces legal prin care se încheie un contract între soți imediat după ce aceștia se despart. Acest contract complicat și bine documentat este semnat de ambele părți și de un notar, care atestă oficial dispozițiile acestuia.

Multi considera divorțul la notar ca fiind o cale mai simpla și mai puțin complicată pentru desfacerea unei căsătorii. Acest proces necesită prezența unui avocat autorizat. El se ocupă de întocmirea documentelor, candidează partenerilor către notariat și le prezintă o serie de avantaje determinate de particularități legislative.

Cum funcționează divorțul la Notar?

Divorțul la notar se adresează principal celor care nu au copii, nu au datorii comune și nu manifestă conflicte în privința bunurilor comune. Dacă asemenea parteneri doresc să se despartă legal și eficient, divorțul la notar este cea mai bună variantă.

Procesul incepe cu prezentarea unui petitor în cadrul unui cabinet juridic unde se întocmesc actele necesare pentru prezentarea către oficiul notarial. După ce documentele sunt pregătite, viitorii divorțați se prezintă la oficiul notarial în vederea semnării actului.

Notarul este cel care stabilește în detaliu modul în care bunurile vor fi împărțite între soți, precum și alte aspecte,cum ar fi partajul cheltuielilor comune, evaluarea averilor comune sau schimbarea numelui soției. Acest lucru este posibil deoarece există o serie de reglementări legale pe care le poate utiliza și oferi soților sfatul corect.

Ce reguli legale există?

Înainte de a include diferite clauze în actul de divorț, un notar are obligația de a informa ambele părți in privința prevederilor și aspectelor fundamentale prevăzute de lege. Acestea se referă, în principal, la drepturile și obligatiile ambilor parteneri și la prevederile legale care le afectează atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Printre regulile legale prevăzute de divorțul la notar se numără acordul privind incetarea raporturilor matrimoniale și prezentarea unei liste a bunurilor separate sau comune, anulațiunea obligațiilor de întreținere și taxare de impozit pe venituri pentru cupluri separate. Aceste prevederi se regăsesc în Codul Civil și trebuie respectate până în momentul semnării unui act oficial.

Care sunt avantajele divorțului la Notar?

Există mai multe avantaje inerente divorțului la notar, în special comparativ cu divorțul în instanță. Acestea se referă, în principal, la costuri și timpul necesar finalizării procesului.

Avantajele:

• Durată redusă: Un divorț la notar poate dura aproximativ trei luni, în funcție de oraș și de măsura în care se poate acorda prioritate procesului de divorț. Divorțul în instanță poate dura câteva luni sau chiar ani întregi;

• Economie de timp și spațiu: Divorțul la notar presupune prezența în biroul notarial, în timp ce divorțul în instanță se desfășoară într-o sala de audiențe cu prezența avocaților, partenerilor și judecătorului.

• Costuri reduse: Divorțul în instanță presupune cheltuieli mai mari în comparație cu divorțul la notar, deoarece numai notarii au autoritatea de a încheia legal contracte;

• Autonomie mărită: Divorțul la notar oferă ambei părți în căsătorie șansa de a negocia direct detaliile privind împărțirea bunurilor comune, prevederi legale și valori economice, iar divorțul în instanță presupune luarea uneori a deciziilor gresite în interesul unuia dintre parteneri.

În concluzie, divorțul la notar oferă ambilor parteneri posibilitatea de a încheia un acord rapid și eficient pentru împărțirea bunurilor și partajul cheltuielilor comune, evitând timpul și costurile divorțului în instanță. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here