România se face mai agresivă în prevenirea încălcărilor drepturilor de autor. Legislația s-a schimbat, mai ales prin prevederea specială care aparține acestui domeniu și vizează sancționarea și recuperarea prejudiciului creat prin reproducerea neautorizată a operelor creatoarelor. În momentul de față, protecția drepturilor de autor în România poate fi îmbunătățită prin consolidarea clarității metodelor de protecție și recuperare și prin încurajarea autorilor și a breslelor creative să dezvolte și să se bucure de succesul creativ.

Care sunt drepturile acordate unui autor

Nicio persoană nu poate pretinde că a inventat o nouă idee sau a creat o operă literară, științifică sau artistică originală. Legea garantează însă că indivizii și grupurile de persoane care au creat asemenea opere pot pretinde drepturile lor de autor, fiind în măsură să beneficieze de o protecție legală. În Uniunea Europeană, acordarea drepturilor de autor se face pe baza drepturilor supranumerare și a drepturilor suplimentare acordate de diferite țări și jurisdicții. În România, toate drepturile acordate provin din legislația europeană și statul este obligat să le protejeze, acordându-le autorilor aceeași calitatea și respect, ca și în cazul altor țări este membre ale UE.

În general, drepturile acordate unui autor constau din dreptul de autor (copyright), dreptul de proprieutate intelectuală, dreptul la proprietatea industrială, dreptul la concurență echitabilă și dreptul la transferul tehnologic. Aceste drepturi îi dau autorului dreptul de a folosi, distribui și vinde opera sa creată și, în același timp, îl protejează împotriva orelor sau a altora care ar putea încerca să profite de opera sa.

Cum se protejează drepturile de autor în România

Unul dintre modurile de a proteja drepturile de autor ale autorilor români îl reprezintă marcarea acestora cu simbolul ©, și/sau denumirea titularului dreptului. Pentru a face acest lucru, autorii români ar trebui să ia în considerare trei lucruri de bază la înregistrarea acestor informații:

  1. Să obțină un certificat. Autorul, sau titularul de drepturi în cazul în care aceasta nu este o persoană fizică, trebuie să solicite un certificat emis de către Agenția de Protecție a Drepturilor de Autor (ADDA).

  2. Să completeze o cerere de înregistrare a drepturilor pe site-ul ADDA. Pe baza acestei cerere, titularii drepturilor vor primi un certificat pe care îl pot folosi pentru a marca opera.

  3. Să inscrie drepturile pe site-ul MONDOSA. Această platformă oferă facilități suplimentare pentru cei care își înregistrează drepturile de autor, precum măsurile de monitorizare și informații privind acțiunile legale necesare pentru protejarea și recuperarea prejudiciului cauzat de încălcarea drepturilor de autor.

În plus, ADDA și MONDOSA oferă și informații privind legislația aplicabilă pentru fiecare spațiu jurisdicțional, iar cei care doresc să își protejeze opera și să îl marcheze corespunzător trebuie să ia în considerare acest lucru.

Cum se recuperează drepturile de autor încălcate în România

În cazul în care drepturile de autor ale unei persoane au fost încălcate în România, aceasta poate acționa în judecată pentru recuperarea pagubelor create. Primul lucru pe care o persoană trebuie să îl facă este să se asigure că activitatea sa este înregistrată la ADDA și să o marcheze corespunzător, pentru a avea acces la un nivel mai ridicat de protecție juridică și pentru a dovedi încălcarea.

Din aceasta poziție, acțiunea în judecată ar trebui să se concentreze pe legea nr. 8/1996, modificată prin Legea nr. 326/2009, care stabilește drepturile și obligațiile persoanelor care încălcă drepturile de autor ale titularilor, precum și măsurile pe care acestea trebuie să le ia. Aceste prevederi includ, de asemenea, recuperarea prejudiciului cauzat și penalizarea persoanei în cauză.

În plus, unii autori și titularii drepturilor pot opta să colaboreze cu organizațiile de monitorizare a drepturilor de autor, precum OAR sau RAV, pentru a le acorda accesul la toate informațiile necesare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here