Ultimii ani au adus o serie de reguli și sancțiuni destinate să protejeze datele personale ale persoanelor în mediul online. Protecția datelor personale a fost touchstone-ul pentru succesul public și comercial a numeroaselor companii din sectorul economiei digitale. Cu toate acestea, există încă multe temeri și controverse asupra legilor de protecție a datelor, în special datorită reglementărilor stricte și consecințelor severe aduse pentru încălcarea acestora. 

În acest articol, voi aborda subiectul protecției datelor personale în mediul online și voi discuta regulile esențiale și sancțiunile specifice ce se aplică și în cazul încălcării acestora.

Ce sunt datele personale și de ce sunt importante

Datele personale reprezintă orice informație care relatează la o persoană identificată sau identificabila, cum ar fi numele și prenumele, CNP-ul, adresa, e-mailul, locația sau informațiile care se referă la viața sau istoricul său de angajare. Aceste informații sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de „date cu caracter personal” în alte țări, cum ar fi în Europa. Potrivit legilor naționale și internaționale, datele personale trebuie să fie protejate împotriva oricăror amenințări informatice și alte abuzuri, atât în context public, cât și comercial.

De ce trebuie protejate datele personale online

Fără protecție adecvată, datele personale au tendința de a fi abuzate, și acest lucru poate avea consecințe grave, ce pot include o fraudă bancară în masă, furtul identității și un volum crescut de phishing. Aceste amenințări trebuie luate în serios, datorită potențialului lor de a paraliza activități ale unei persoane și chiar ale unei întregi industrii. În mod special, protejarea datelor personale în afaceri este cheia pentru evitarea exceselor și abuzurilor.

Ce reglementări există pentru protecția datelor personale

Reglementările privind protecția datelor personale au fost dezvoltate de oficialități guvernamentale și organizații internaționale, precum Organizația Internațională de Standardizare și Comisia Europeană. Aceste reglementări se bazează pe principiile Protecției Datelor Personale și au ca scop asigurarea securității datelor personale și încrederii cetățenilor. Aceste reglementări includ, de asemenea, garantarea drepturilor de intimitate ale persoanelor vizate, luând în considerare diversitatea perspectivelor etice.

Reguli esențiale privind protecția datelor personale

Fiecare țară are reglementări diferite privind protecția datelor personale, dar există, de asemenea, o serie de reguli esențiale aplicabile la nivel internațional, pe care utilizatorii și companiile le pot folosi pentru a se asigura că datele lor personale sunt protejate. Aceste reguli includ:

• Informarea persoanelor vizate și obținerea acordului acestora în legătură cu orice prelucrare de date cu caracter personal;

• Cuantificarea datelor colectate și limitarea acestora la datele strict necesare;

• Stabilirea unor măsuri tehnice și organizatorice pentru protejarea unor app-uri sau servicii de stocare, cum ar fi cifrarea datelor, autentificarea si monitorizarea activității;

• Gestionarea cu responsiblety și integritate a eventualelor incidente de securitate;

• Stabilirea măsurilor necesare pentru protecția continutului împotriva distrugerii, modificării, publicării neautorizate sau altor forme de compromitere a datelor.

Sancțiuni pentru încălcarea legilor de protecție a datelor personale

Fără multe condiții, încălcările reglementărilor naționale și internaționale privind protecția datelor personale pot aduce o serie de consecințe, astfel:

• Pedeapsa cu închisoarea de până la cinci ani, în cazurile de fraudă cu date cu caracter personal;

• Plata unei amenzi ridicate, atât în cazul persoanelor fizice, cât și al entities-urilor;

• Interzicerea de a prelucra informații personale;

• Interzicerea de a utiliza app-urile de stocare a datelor;

• Platirea cheltuielilor legale și a despăgubirilor pentru pagubele produse;

• Publicitatea pe scară largă a încălcării reglementării;

• Revocarea licenței de utilizare și de companie;

• Interzicerea utilizării unei tehnologii sau a unui skillset specific.

În concluzie, protecția datelor se află la intersecția tehnologiei moderne și a reglementărilor complexe. Propunerea sau rezultatul acestora depinde întotdeauna de managerul de proiect sau de dezvoltatorul de produse. Este esențial ca entitățile să se conformeze reglementărilor și să-și cunoască responsabilitățile atunci când colectează și prelucrează date cu caracter personal. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here