Protecția drepturilor de autor este un subiect complicat și poate să te lovească deodată când ai lansat ceva nou în lumea digitală. Propriile creații, mai ales cele digitale, necesită o regulă specială și alte legi privind drepturile de autor care să fie luate în fraze când vine vorba de autoritate și dreptul de a decide cine detine anumite drepturi și beneficii asupra proprietății intelectuale. 

Legislația este importantă în acest sens, dar înțelegerea noțiunii de drepturi de autor și oferirea valoarei la scară largă a creatiilor proprii se aplică fiecărui creator individual.

În acest articol, vom explora drepturile de autor și cum să le protejezi. Discutăm despre înregistrarea proprietății intelectuale și legile care există în prezent și despre cum să pui prețul la notiunile și produsele tale. Explorăm, de asemenea, costurile asociate și câteva soluții de protejare a proprietății intelectuale a creatiilor tale. Vom afla, de asemenea, ce trebuie să știi despre punerea în aplicare a drepturilor de autor și cum să îți valorifici creațiile pentru a obține cea mai bună valoare.

Așadar, să începem cu ce trebuie să știi despre drepturile de autor.

I. Ce sunt Drepturile de Autor

Dreptul de autor oferă protecție pentru proprietatea intelectuală – idei, texte, produse și lucrări care provin din imaginația, talentul sau eforturile lor. El are ca scop creșterea și încurajarea creativității în lume și asigură o valoare aparte numerosului efort creativ depus.

Funcțional, dreptul de autor permite ca Creatorul să fie compensat, fie de la persoana sau entitatea care utilizează sau permite altora să utilizeze proprietatea intelectuală, fie de la public sau orice alt mediu. Proprietatea intelectuală este considerată neprețuită și este tratată în mod diferit în toate țările pentru ceea ce se numește ‘copyright’. Numeroase legi, inclusiv the DMCA și The Digital Millenium Copyright Act, au ca scop protejarea drepturilor de autor și acoperă diverse zone în care licențele sau chiar înregistrarea sunt prezente.

II. Vrei să îți Protejezi Drepturile de Autor? Mai întâi inregistrează-ți Proprietatea Intelectuală

Mai întâi, trebuie să obținem inregistrarea. Orice proprietate intelectuală a creatiilor tale, cum ar fi poezia, melodiile sau materialul video care provin de la tine, trebuie inregistrată corespunzător. Există două tipuri principale de înregistrare a drepturilor de autor în prezent: înregistrarea federală și înregistrarea de stat. Este foarte important sa stiti ca, inainte de a inregistra drepturile dvs. de autor la nivel federal, trebuie sa aveti inregistrarea facuta la nivel de stat. Există multe diferențe importante între cele două și documente în mod diferit formele de proprietate intelectuală.

Toate creatiile tale digitale (cum ar fi site-uri, aplicatii, vloguri, etc.) trebuie sa fie inregistrate la nivel federal. Există costuri implicate cu inregistrarea proprietății intelectuale și costurile variază în funcție de modul în care alegi să inregistrezi și de câte opțiuni de protecție a drepturilor de autor soliciti. Aceste costuri variaza în funcție de ce servicii și produse folosești, așa că trebuie să îți faci temele înainte de a te implica plin în autorizarea proprietății intelectuale.

III. Acordă Licențe zgârcite pentru Utilizarea Conținutului Tău

A acorda licențe înseamnă a permite persoanelor sau entităților oportunități limitate și bine definite de a folosi și distribui proprietatea intelectuală. Acordarea unei licențe în cazul unei produse sau servicii deja deținute de tine înseamnă că altor persoane li se oferă voie să folosească, reproduce, modifice sau comercializeze proprietatea ta intelectuală pentru un motiv legitimat. Asta înseamnă că deții încă „drepturile” asupra proprietății intelectuale, în timp ce alte persoane și entități pot folosi acea proprietate intelectuală acordată prin licență. Licențele trebuie totuși definite în mod clar și scris, astfel încât persoanele interesate să știe a cui proprietate intelectuală se referă și când și sub ce condiții pot folosi sau raspândi aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here