Divorțul este o situație foarte dificilă, în special pentru copii. Ei sunt cei mai afectați de acesta, în sensul că trebuie să se adapteze într-o nouă situație, cu familii desfășurate și relații complicate. În ciuda acestui fapt, divorțul nu are neapărat efecte negative asupra copilului nedorite, mai degrabă îi poate oferi șansa de a trăi într-un mediu în care să fie fericiți. Procesul de divorț poate fi simplificat prin clarificarea rolului și responsabilității fiecărui părinte și a drepturilor și obligațiilor copilului.
Indatoririle copilului in cazul divorțului
Trecând prin divorț, copiii au drepturi și responsabilități, pe care trebuie să le respecte. Aceste obligații sunt diferite în funcție de mai mulți factori, precum vârsta și mentalitatea copilului. Iată câteva sarcini importante care le sunt adresate atunci când părinții lor divorțează.
1. Respetarea ambilor părinți
Principalul obiectiv pentru un copil care traversează divorțul părinților săi este menținerea unei relații armonioase cu ambii părinți. Oricine ar fi de vină pentru divorț, copilul trebuie să rețină că ambii părinți sunt la fel de importante pentru el, iar el trebuie să-i respecte pe amândoi, fără să se lase influențat de disputele lor. De asemenea, copilul trebuie să lege relații pozitive cu membrii familiilor căsătorite ale amândor părinți.
2. Implicare în problemele părinților
Copiii au, de asemenea, obligația de a se implica în problemele pe care le au părinții lor. Copiilor le revine responsabilitatea de a lupta împotriva neglijenței sau neglijării unuia sau alteia dintre părinți. Copiii pot avea, de asemenea, un rol activ în a se asigura că fiecare dintre părinți primește ceea ce are nevoie.
3. Respectarea hotărârilor judecătorești
Un copil divorțat trebuie să respecte orice hotărâri judecătorești stabilite în legătură cu custodia și îngrijirea copilului. Acestea includ programările de vizitare și programul de ședere. Aceste reglementări trebuie respectate în mod religios de ambele părți pentru a proteja interesele copiilor și pentru a evita orice complicații viitoare.
4. Reacția când este abuzat sau ținut încătușat
Copiii divorțați pot fi, de asemenea, vizați de abuzul mental al unuiul dintre părinți sau pot fi ținuți încătușați de acesta. În cazul în care un copil se confruntă cu astfel de situații, acesta trebuie să fie curajos și să ia măsuri imediate pentru a comunica această problemă altor adulți. Pentru a proteja copiii, legea impune asigurarea vigilenței asupra lor și asigurarea că sunt în siguranță și bine.
5. Împuternicirea tutorelui
În unele cazuri, divorțul poate duce la o perioadă prelungită în care părinții sunt nevoiți să părăsească țara sau statul în care copilul trăiește. În acest caz, copiii ar trebui să împuternicească pe cineva pe care să se bazeze când în mod inevitabil se confruntă cu evenimente traumatice, cum ar fi hospitalizările și alte circumstanțe medicale sau de bunăstare. Tutorele trebuie să aibă încredere că părinții l-au ales pe el și că acesta va rămâne în siguranță pe perioada absenței și îndatoririlor lor.
Drepturile și responsabilitățile părinților
Responsabilitatea principala a unui părinte divorțat este aceea de a-și îngrijii și suşine copilul pe parcursul dificilă al schimbării. Responsabilitățile și drepturile fiecărui parinte implicat în divorț sunt criticale pentru asigurarea că copilul se simte în siguranța și liniștea.
1. Considerarea copilului
Primul pas în ceea ce privește responsabilitatea și drepturile fiecărui părinte, este să ia în considerare sentimentele și nevoile copilului. Ambii părinți trebuie să acorde mai multă atenție copilului și să-l asculte. Este foarte important ca fiecare dintre ei să înțeleagă și să respecte punctul de vedere al copilului și să-l asigure că ei vor fi împreună și va fi susținut de amândoi.