Legislatia din Romania privind concubinajul a fost pur si simplu schimbata in 2017, in urma unei decizii a Cursului Constitutiei. Astfel, legea a fost eliminata si a intrat in vigoare de aceea o parte din oameni nu stiu ce inseamna concubinajul si care sunt cerintele pentru a se putea declara concubini si a se bucura de aceleasi drepturi ca un cuplu casatorit. Din aceasta cauza am decis sa va prezint, in acest articol, ce inseamna concubinajul si ce lege exista acum in Romania in ceea ce priveste acesta.

Ce este concubinajul ?

Concubinajul este un fel de parteneriat intre doi adulti care doresc sa se bucure de avantajele si beneficiile casatoriei fara sa se casatoreasca. Cu alte cuvinte, concubinajul persista atunci cand oamenii pot dovedi ca intr-un mod abundent, au o relatie legata tount de compania, de intretinere, de afectiune, de responsabilitate si altele. Intr-o forma mai generala, putem spune ca legea concubinajului definește relația legala intre cei doi concubini, fără ca acestia să fie nevoiti sa-și declare iubirea reciproc și ascultarea reciprocă.

Ce schimbări a adus legea concubinajului in 2017?

In Romania, aceasta lege a trecut prin mai multe modificari in 2017, urmand ca prima lege din 2012 sa fie modificata intr-una mai avansata. Aceste modificari au avut ca scop sa ii asigure persoanelor casatorite aceleasi drepturi precum si persoanelor concubine.

Unul dintre aceste schimbari, de exemplu, apartine legii contractului de concubinaj care a suferit modificari si cuprinde acum lucruri precum alimentele si intretinerea, obligatiile economice (in cazul pierderii unuia dintre concubini – sau aparitia vreunei situatii medicale), partajarea bunurilor – daca exista, relatiile cu cei din afara, dreptul la engajamente mutuale, obligatii de convietuire, dreptul la possessia apartamentului, administrarea si utilizarea bunurilor .

Ce se intampla daca cei doi concubini decid sa se desparta?

Potrivit legii, atunci cand unul dintre cei doi concubini decide sa se desparta, el devenind singurul stapan al locuintei, odata ce obligatiile contractului de concubinaj s-au sfarsit. Cu toate acestea, cel care se retrage din relatie trebuie sa plateasca un viitor indemnizatie catre celalalt partener.

Acesta este un alt element al legii concubinajului din 2017, si anume ca fiecare parte sa achite o “indemnizatie” partenerului in cazul despartirii -desi aceasta, este o practica destul de comuna la marea majoritate a cuplurilor care ot raman fara obligatii reciproce.

In cazul in care unul dintre cei doi parteneri decide sa paraseasca relația, el poate fi obligat legal sa plateasca o “indemnizatie” celuilalt, care se calculeaza adesea prin bugetul, resursele si veniturile detinute de ambele parti. Acesta este unul dintre elementele legale noi, introdusa de legea concubinajului din 2017, și a fost conceputa pentru a proteja toate personalele implicate in casatoria – chiar si in acele cazuri in care cei doi parteneri au decis sa se separe.

Care sunt obligațiile legale rezultate din contractul de concubinaj?

Deoarece concubinajul este recunoscut acum ca un fel de parteneriat legal fara obligatii de casatorie, este necesar ca ambele persoane sa respecte anumite elemente legale. Aici, avem anumite obligatii ca:

• Sa intretina si sa hraneasca membrii familiei – inclusiv copiii, care ar putea iesi in urma unui astfel de contract.

• Sa aiba grija si sa ingrijeasca celalalt partener si sa dovedeasca respect reciproc.

• Sa detina obligatii mutuale economice.

• Sa duca la bun sfarsit bunurile lovite de aceasta uniune.

• Sa nu discrimineze pe nimeni si sa nu fie furiosi sau violenti cu cealalta persoana.

• Sa nu incerce sa influenteze negativ angajarea celuilalt partener.

• Sa se supuna principalelor reglementari de supraveghere si reglementare, in cazul in care persoana respectiva lucreaza intr-un loc.

Ce drepturi are un concubin ?

Multe dintre drepturile pe care le detin partenerii din relatia concubinajului ar fi aceleasi drepturi in cazul unui cuplu casatorit. Acestea ar include dreptul de a vizita medicul impreuna, de a folosi acelasi medic sau chiar sa plateasca medicina complementara sau chiar serviciile medicilor non-compensati.

De asemenea, concubinii au dreptul de a sesiza politia in cazul violarii drepturilor principiilor elementare, cum ar fi dreptul la libera exprimare si libera vorbire, dreptul de siguranta si protectie, dreptul la libera alegere a culorii dar si la libera alegere a partenerului.

In cazul in care exista conflicte financiare, concubinii au dreptul sa intocmeasca un contract cu un avocat care poate stabili binele comun si sa ajute la reglementarea oricarei dispute legale rostogolite. Acest contract legal poate fi folosit la tribunal si se subscrie reciprocal de ambele parti.

In cazul in care unul dintre cei doi concubini sufera un accident sau este diagnosticat cu o boala, celalalt poate prelua controlul asupra situatiei medicale si isi poate asuma obligatiile medicale ale celuilalt partener.

Ce persoane sunt eligibile sa devina concubini ?

Inainte de legea din 2017, persoanele de aceeasi sex nu erau eligibile pentru a deveni concubi, insa acum cuplurile de aceeasi sex sunt eligibile sa-si prefaca relatiile in una de concubinaj, fara dirijarea lor catre casatorie.

Unele dintre cele mai frecvente cerinte pentru a se poate declara concubini sunt:

• Ambele persoane sa fie mature si sa aiba 21 de ani sau mai multe.

• Ambele persoane sa fie singure si necasatorite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here