Medierea este una dintre căile în care persoanele și organizațiile pot rezolva cu succes conflictele. Aceasta poate fi o adevărată binecuvântare pentru persoanele care se află în dispută. Medierea, în particular, le ajută pe acestea să se angajeze într-un proces controlat, care îi ajută pe cei implicați să își păstreze puterea și să se concentreze pe soluționarea problemei în loc de disputa prelungită care poate avea un impact negativ asupra relațiilor și mentalității celor implicați.
Deși poate părea simplu la prima vedere, pentru a înțelege modul în care face față unul dintre cei mai vechi medii de terapie pentru conflictele umane, elementele definitorii ale procesului trebuie explorate și discutate în detaliu. Prin urmare, în acest articol vom aborda ce este medierea și diferitele beneficii pe care le poate oferi persoanelor și organizațiilor care se află în dispută.
Ce este medierea?
Medierea este un proces intermediar care implică rezolvarea conflictelor între două sau mai multe persoane și organizații. Acesta este condus de către unul sau mai mulți mediatori – unul sau mai mulți indivizi neutri care sunt în general instruiți și credentializați în tehnicile de mediere și ale abilităților necesare pentru a ajuta la soluționarea conflictelor.
Un mediator profesionist se va concentra asupra ținerii egale a puterii între toți cei implicați și totodată asupra promovării comunicării sănătoase și constructive pentru a ajuta persoanele sau părțile în conflict să negocieze un acord care să fie satisfăcător pentru toate părțile implicate.
Beneficiile medierii
Analizând cea mai comună formă de mediere, această metodă oferă în general o gamă largă de beneficii celor implicați. Acestea sunt câteva dintre principalele beneficii ale medierii:
-
Control asupra procesului – în mediere, părțile în dispută au controlul asupra procesului de rezolvare a conflictului, în loc ca un terț (judecător, arbitru sau un alt organism) să ia decizia finală.
-
Noua soluții – în mediere există un spațiu creativ în care părțile în dispută pot discuta și explora noi soluții care să satisfacă mai bine interesele tuturor celor implicați. Acest proces poate ajunge la soluții care nu ar fi fost posibile altfel.
-
Costuri reduse – medierea presupune, de obicei, cheltuieli reduse față de alte forme de rezolvare a conflictelor, cum ar fi procesele judecătorești. Mai mult decât atât, medierea poate fi de obicei gestionată mult mai rapid decât alte forme de procesare a conflictului.
-
Comunicare directă – medierea implică comunicarea directă între cei implicați și oferă prilejul pentru părțile în dispută să se prezinte și să conecteze emoțional cu ceilalți, pentru o mai bună înțelegere a problemelor de bază și a soluțiilor posibile.
-
Negociere directă – medierea oferă, de asemenea, sansa pentru cei implicați să participe la negocieri directe. Acest lucru nu numai că permite tuturor, dar le oferă și puterea și responsabilitatea de a se angaja în negocieri și de a lucra împreună pentru a găsi soluții de interes comun.
-
Experiență pozitivă – se mai consideră, de asemenea, că atitudinea pozitivă și soluțiile creative pe care le poate oferi medierea pot îmbunătăți sau întări relațiile în cadrul familiei.
Riscuri asociate cu medierea
Există anumite riscuri și dezavantaje care sunt asociate cu procesul de mediere și procesul în sine poate fi costisitor, poate dura mult și poate fi uneori frustrant. Acestea sunt câteva dintre principalele riscuri asociate cu medierea:
-
Afland in situatia de a face compromisuri – în mediere, părțile în conflict sunt, de asemenea, în situația de a face compromisuri și adesea acestea pot fi dureros de neplăcute pentru persoanele implicate.
-
Costuri – în funcție de procesul de mediere, pot exista costuri substanțiale implicate, în special pentru persoanele individuale. În același timp, în cazul medierii interne organizațiilor, pot fi, de asemenea, costuri implicate pentru angajarea unui mediator extern.
-
Nu totdeauna fiabile – uneori, rezultatele medierii pot fi neconcludente, în special în cazul în care cei implicați nu sunt dispuși să acorde suficient de multă atenție procesului și nu sunt pregătiți să compromită și să negocieze.