Buletinul de identitate este un document important pentru orice persoană care trăiește în România. El indică personalitatea și identitatea ta în relația ta cu statul și trebuie să fie întotdeauna la zi.

Când ești căsătorit, este firesc să dorești să-ți aduci buletinul în conformitate cu noua ta stare civilă și numele nou. În acest articol vei afla ce documente se necesită, cum să completezi cererea de schimbare a buletinului și ce să faci dacă ai pierdut buletinul după căsătorie.

Sfaturi și sugestii

Înainte de a merge la biroul de evidență a populației și de a face cererea pentru schimbarea buletinului, există câteva sfaturi și sugestii pe care trebuie să le urmezi:

  1. Verifică dacă toate documentele tale sunt în regulă. Certificatul de căsătorie trebuie să fie în original și trebuie să poarte ștampila și semnătura oficială a oficialului public care a efectuat ceremonia căsătoriei.

  2. Asigură-te că ai ștampila și semnătura oficială a Organizației Naționale de Evidență a Persoanelor.

  3. Documentele trebuie să fieinsoțite de copia buletinului tău. Dacă buletinului tău este pierdut sau a fost furat, vei fi nevoit să completezi cererea pentru un buletin nou de identitate.

Ce documente trebuie să depui pentru schimbarea buletinului

Exista o serie de documente pe care trebuie să le depui la biroul de evidență a populației când soliciți schimbarea buletinului:

A. Certificatul de căsătorie – trebuie să fie în original și trebuie să poarte ștampila și semnătura oficială a oficialului public care a efectuat ceremonia de căsătorie.

B. Actul de identitate al soțului sau soției – trebuie să fie copia sau originalul carnetului de identitate, dacă se solicită.

C. Copia buletinului tău – Dacă nu ești în posesia acestuia, vei fi nevoit să completezi o cerere pe bază de declarație pentru înlocuirea sau depunerea de act de punere în posesie a cartii de identitate.

Cum se completează cererea

Odată găsite documentele necesare, primul pas îl reprezintă completarea cererii către primăria pentru schimbarea buletinului. Specialiștii Primăriei te vor ajuta să umpli corect formularul şi îți vor spune ce informații sunt necesare. În general, acestea sunt următoarele:

A. Nume, prenume și adresa de domiciliu – trebuie să specificați informații exacte despre locul pe care îl ocupați.

B. Locul nașterii și data nașterii

C. Starea civilă și date referitoare la soțul sau soția ta

D. Adresa de corespondență – aceasta trebuie să fie aceeași cu adresa din certificatul de căsătorie.

E. Numere de telefon și adresa de E-mail.

Cum pot obține un buletin înlocuitor

Dacă pierzi buletinul sau dacă este furtat, vei fi nevoit să completezi o nouă cerere pe bază de autodeclarație. Trebuie să specifici că a fost pierdut, dat pierdut sau furtat și prezinti o copie a certificatului de căsătorie și a actului de identitate al soțului sau soției.

Ce legi acoperă schimbarea buletinului după căsătorie

Ley și regulamentele pe care le presupune schimbarea buletinului după căsătorie se regăsesc în Constituția Romaneș. În plus, mai multe guvernanțe și legi se refera la schimbarea buletinului, în special Ordonanța nr. 97/1999 pentru aprobarea regulilor de drept public pentru certificarea statutului civil și reglementarea modificării acestora.

Avantajele schimbării buletinului

Schimbarea buletinului în conformitate cu noua stare civila și numele nou poate fi de mare ajutor în multe diferite circumstanțe.

Printre avantajele acestei schimbări se numără:

• Se asigură corectitudinea informațiilor existente în buletinul tău

• Te asiguri că datele tale private sunt protejate și că au cel mai recent nume.

• Te poți bucura de drepturi plenare în întreaga Europă

• Avantajul de a putea aplica pentru vize de călătorie și pentru pașapoarte

Dezavantajele schimbării buletinului

Există câteva dezavantaje și, deși sunt minime, trebuie luate în considerare atunci când se efectuează o schimbare a actelor de identitate:

• Costurile – Procesarea unei asemenea cereri poate fi destul de costisitoare.

• Necesită timp – Este necesar ca cererea ta să treaca prin mai multe etape și astfel să ia mai mulți timp.

• Documente din ce în ce mai complicate – legea se schimbă în mod constant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here