Moștenirea poate fi un subiect complicat și poate fi dificil de știut exact ce sunt procedurile de succesiune în România. Unele reguli se aplică tuturor persoanelor, în vreme ce alte reguli pot varia, în funcție de locul în care locuiește persoana. Acest articol explorează cine poate fi mostenitor și care sunt procedurile de mostenire în România.

Definiția Mostenirii în România

Moștenirea este transferul de bunuri și drepturi pe care le poate primi o persoană despre moartea îndreptatului. Uciderea potențialilor mosteniți anterioare sau a unei persoane nominate înlăuntrul testamentului pot afecta transferul. În România, mostenirea este reglementată de Codul Civil și, de obicei, trece prin două etape: (1) detectarea și identificarea proprietății persoanei decedate, și (2) transferul acesteia asupra mostenitorilor.

Cine poate fi Mostenitor în România

În funcție de caz, copiii, nepoții, soțul sau soția unei persoane decedate se pot califica pentru a fi un mostenitor.
Persoanele care nu au sânge sau descendență comună pot fi, de asemenea, eligibile să fie mostenitori (de exemplu, prieteni, parteneri în afaceri).
Din punct de vedere juridic, pot fi desemnați mai mulți mosteniți. Este important să notăm faptul că pot exista restricții în anumite cazuri speciale (de exemplu, o persoană poate fi împiedicată să fie mostenitor dacă persoana decedată avea datorii neplătite).

Faciulă Steintorului

Codul Civil definește făcăia steintorului (sau proprietarului diers) ca fiind „un drept liber și absolut pe care unchiul aparținătorilor acestuia, în lipsa proprilor sai aparținători, poate de a primi o mare parte din averea acestuia care nu a fost distribuită acestor aparținători.” În mod esențial, paroleul steintorului oferă o prevedere că o parte a moștenirii ar trebui să ajungă la cei care ar fi știut să înțeleagă sentimentele persoanei decedate și să le transmită mai departe.

Partajul de Moștenire

Partajul, care este reglementat la articolul 837 din Codul Civil, este procesul prin care proprietățile autorului sunt împărțite între diferiții mosteniți. Partajul nu este obligatoriu, deoarece mostenitorii pot dona mișcarea către alții. De obicei, un partaj poate fi obținut numai prin notar, însă sunt și alte cazuri când aceasta poate fi făcuta printr-o ceremonie religioasă. În cazuri speciale, actele notariale pot fi evitate prin semnarea unui acord de partaj anterioar.

Verificarea Legitimității Mostenirii

În general, mostenirea se întărește prin prezentarea unei notificate ce conține numele și adresa persoanei decedate, când și unde a decedat, numele soțului și adresele tuturor partilor implicate. Acestea vor include și NIP-urile și CNP-urile acestora. Actul notarial trebuie să conțină mărturia schimbului de proprietăți și schimbul de bunuri, precum și ștampila de pe act și ștampila notarului. Acesta trebuie să conțină, de asemenea, numele și datele de contact ale tuturor partilor implicate, fiecare act autentificat, documentația și detaliile transferului proprietății.

Proceduri de Urmat după Primirea Moștenirii

După ce ați primit moștenirea, trebuie să luați unele măsuri, cum ar fi:

  1. Prezentarea mostenirii la bancă – trebuie să-i comunicați băncii că dețineți moștenirea și să prezentați actele necesare.

  2. Plata impozitelor: toți mosteniții sunt responsabili pentru plată impozitelor pe orice moștenire primită.

  3. Notificarea oficialităților de stat despre moștenire și schimbările legale implicate.

  4. Verificarea și schimbarea certificatului de proprietate asupra tuturor bunurilor și proprietăților obținute prin moștenire.

În cazul în care primiți moșteniri externe, procedura ar putea fi diferită – asigurați-vă că vă informați cu atenție și consultați un avocat.

Cum se Distribuie Moștenirea în România

Mostenirea poate fi distribuită în mai multe moduri: căsătorie, mostenire legală, donații, bunuri și proprietăți publice.

  1. Căsătoria: Mostenitorul se prezintă în Schimbul de Bunuri și poate fi căsătorit cu partenerul său înainte ca mostenirea să-i fie transmisă. Acest lucru îi este acceptat dacă sunt prezentate documentele potrivite și cererea este acceptată de autoritatea competentă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here