Începând cu 1 septembrie 2019, Ministerul Justiției a lansat prima construcție digitală națională și centralizată destinată proceselor civile – Portalul Instanțelor de Judecată (PIJ). Tendința digitalizării judiciarului este o parte a procesului de modernizare a sistemului de justiție, care urmărește sprijinirea funcționării justiției prin mijloace tehnologice, ceea ce înseamnă că ultimii 10 ani au fost caracterizați de transformarea rapidă și de dezvoltarea sistemelor tehnologice moderne asociate cu domeniul dreptului.

Noua construcție digitală va fi un portal centralizat care conectează întreg sistemul de justiție și va fi un „obiectiv de referință pentru procesele legale”. Accesul la informații judiciare complete, accesibile și relevante în cadrul portalului va permite cetățenilor să-și exercite drepturile și să aibă o înțelegere completă a procesului pe care îl parcurg. Această nouă construcție digitală ușurează procesele, făcând totul mai eficient și mai ușor de parcurs în vremurile noastre.

Ce oferă noul portal al instanțelor de judecată?

Noul portal al instanțelor de judecată pune la dispoziție informații detaliate necesare despre fiecare proces și le actualizează în mod regulat. Cu toate acestea, portalul oferă mult mai mult decât doar informații și actualizări de proces. Găsiri relevante: PIJ oferă o bază de căutare detaliată care poate fi utilizată pentru a găsi informații relevante despre orice proces în instanță. Această caracteristică face procesul de căutare mult mai rapid și mai ușor și vă permite să obțineți informațiile de care aveți nevoie rapid și eficient.

Acces la date: Accesul la date devine din ce în ce mai ușor cu portalul PIJ. Cetățenii pot accesa date specifice și actualizate, inclusiv decizii ale unor instanțe și acțiuni legale recente, simplu prin utilizarea portalului PIJ. În plus, aici puteți găsi rapoarte, precum și alte informații despre legea aplicată în instanță și despre procesele legale în general.

Simplitate de utilizare: Unul dintre avantajele majore ale portalului PIJ este cât de simplu poate fi folosit. PIJ este ușor de navigat și de utilizat și vă permite să accesați informații despre procesele legale și legea aplicată în instanță cu ușurință. Unele caracteristici ale portalului sunt de asemenea destul de ușor de utilizat, iar cetățenii pot cursadocumente și chiar trimite și primi informații despre procesul lor prin intermediul portalului.

Integrare holistică: Portalul PIJ oferă și opțiuni de integrare, ceea ce face ca procesele juridice să fie mult mai integrate și sistematizate. Cum? Integrarea holistica a diversilor utilizatori ai sistemului judecătoresc oferă un acces simplificat și mai semnificativ la informații. Lipsa omisiunilor din documentele procesuale, a contextului sau a altor aspecte alegale similare uneori rămâne o problemă esențială în justiție. Integrarea holistă rezolvă această problemă, permitând cetățenilor și organizațiilor să obțină acces la informații și documente adecvate în cadrul portalului.

Reguli de utilizare

Deși portalul PIJ oferă multiple avantaje, el introduc și unele reguli de utilizare care sunt esențiale pentru a se asigura că portalul este folosit corespunzător și în mod eficient. Aceste reguli sunt:

  1. Toți utilizatorii portalului pot accesa informații pertinente disponibile și actualizate despre procese și acțiuni legale din sistemul de justiție.

  2. Utilizatorii sunt îndreptățiți să urmărească și să verifice orice informație înainte de a lua orice decizie sau măsură.

  3. Toți utilizatorii sunt responsabili pentru curățarea și utilizarea corectă a informațiilor furnizate prin intermediul portalului.

  4. Utilizatorii pot bookmark-ui informații sau date cu privire la procesul lor folosind funcția specifică oferită de Portal.

  5. Cetățenii și orice persoană interesată sunt îndreptățiți să utilizeze portalul pentru a aduce informații specifice și relevante despre orice proces și orice lege pe care o aplică instanța.

Cum ți poate ușura viața în timpul proceselor?

Sistemul de justiție se află în mijlocul unei schimbări rapide și, ca urmare, se așteaptă ca procesele judiciare și procesele acțiunilor legale să devină mult mai eficiente. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here