Abandonul de familie poate fi considerat unul dintre cele mai dramatice evenimente care se pot petrece in orice familie. De multe ori, un membru al familiei poate decide sa paraseasca situatia emotionala sau economica tensionata, lasandu-i pe ceilalti membrii ai familiei in modul cel mai sau mai putin pregatit.
In acest articol vom vorbi despre ce inseamna abandonul de familie, despre efectele sale, precum si despre cei mai bine practici si modalitati de a preveni si aborda acest fenomen in mod corect.
Ce este abandonul familial?
Abandonul familial este definit ca situatia in care un membru al familiei paraseşte în mod permanent grupul familial fără a informa sau pregăti pe cei din jur, de obicei fără a fi autorizat de ceilalţi membrii ai familiei.
Acest fenomen include cazuri in care un membru al familiei dintr-o familie monomaternala sau bimaternala pleaca fizic si/sau emotional, fără a anunta familia si creand o stare de disconfort, anxietate si furie. Acest comportament poate avea consecinte negative profunde asupra copiilor, apararilor si bunicilor, astfel incat să apara instabilitatea si starile emotionale amestecate.
Cauzele abandonului familial
Este complicat sa definim cu exactitate ce cauzeaza parintii sau bunicii sa paraseasca familia, in modul urmator enumeram 6 cauze principale:
-
O dorinta de a avea o viata mai buna. Motivul cel mai important pentru un parinte sau bunic sa paraseasca familia poate fi crearea unor premise specifice pentru a avea o viata mai buna, foarte des plecarea presupune o mutare in alt oras sau tara, in speranta ca acolo isi vor putea crea un mediu mai bun pentru familia lor.
-
Crize economice. Daca familia se afla in mijlocul unei crize economice, parintii pot lua decizia sa plece pentru a căuta căi mai bune pentru a satisface datoriile sau a avea mai multe resurse.
-
Necesitatea impunerii unei discipline stricte in relatiile familiale. Uneori, parintii aleg sa plece pentru a se impune o disciplina mai stransa, detasandu-se momentan de familie pentru a evita conflictele si a se proteja.
-
Divortul ca modalitate de solutionare a conflictelor. Divortul poate duce la separarea familiei in membri distincti care parasesc, ulterior, spatiul comun.
-
Abuzul emoțional. Abuzul emoțional este considerat si el unul dintre motivele principale ale parasirii familiei, iar uneori membrii familiei aleg sa plece inainte sa fie ei victime sau va cheltui prea mult timp in dauna relatiilor personale si familiale.
-
Necesitatea de a evita conflictul. Un alt motiv comun al abandonului familial este necesitatea de a evita conflictele care s-ar manifesta in familie.
Efectele abandonului de familie
Abandonul de familie poate avea consecinte profunde de natura emotionala si sociala, cel mai vulnerabil fiind copiii ce se afla sub protectia parintilor care au decis sa plece. Cu toate acestea, efectele abandonului familial nu afecteaza numai membrii prin apropierea sangelui, ci si cei mai indepartati, precum si pe comunitatea in care se petrece fenomenul abandonului.
-
Efecte emotionale și psihologice. Cu siguranta cel mai des lovit in cazul in care parintii sau bunicii pleaca fizic sau emotional din familie va fi copilul. Acesta va experimenta si va dezvolta simptome asociate traumei, precum anxietate, teama, depresie, vinovatie si furie.
-
Efecte sociale și familiale. Primele persoane care sufera in urma abandonului familial sunt ceilalti membri ai familiei, precum parintii, sotia si ceilalti copii. Acestia pot trece printr-un proces de negare si tristete, precum si o perioada de retragere, de declinare a relatiilor si de deziluzionare.
-
Efecte financiare. In multe cazuri, abandonul familiei duce la o pierdere semnificativa a resurselor financiare ale familiei. Cel mai adesea, acest efect apare ca urmare a unei situatii economice de criza, in care parintii sunt nevoiti sa plece pentru a gasi o modalitate de a-si avea o sustinere.
Alegeri de abordare și practici bune
Exista mai multe lucruri pe care le putem face pentru a preveni abandonul familial si a previne efectele sale negative.
-
Crearea unor programe de educatie parental. Programele de educatie parental ajuta la construirea abilitatilor de comunicare si relationare in familie, puncte forte care pot ajuta la prevenirea abordarii greşite a problemelor si dimenisiunilor conflictuale inevitabile intre membrii familiei.
-
Cregarea unei hotarari colective. Abordarea relatiilor familiale si a situatiilor conflictuale prin discutii comune si decizii colective reprezinta unul din elementele cheie ale prevenirii abandonului familial. Acest lucru poate ajuta familia sa aiba legaturi mai stranse si sa stabileasca concluzii comune in cazul conflictelor.
-
Gasiti forme de sustinere pentru parinti si copii. Serviciile oferite de comunitati, centre de consiliere si profesionisti in domeniu cum ar fi psihologii, sunt extrem de utile in cazul in care in familie apare abandonul familial. Acestea pot ajuta copii si parintii sa abordeze situatia cu eficienta si sa priveasca cauzele in profunzime.
-
Utilizarea legala. Daca parinti, copii si ceilalti membri sai ale familiei sunt protejati de lege, ei au acces la mijloace si servicii legale care se ocupa de situatiile familiale delicate si necesita decizii judecatoresti.