Noi toti ne dorim sa avem locuri linistite si ferite de zgomotele neplacute, fara a mai pune la socoteala orice parte juridica sau termeni din legislatia in vigoare. Adesea, insa, intalnim situatii neplacute in care termenul „tulburare a linistii publice” poate fi invocat. In randurile de mai jos, incercam sa explicam notiunea aceasta, precum si cum se poate depune o plangere si, nu in ultimul rand, care sunt consecintele acestei actiuni.

Ce este tulburarea linistii publice?
Tulburarea linistii publice este o infractiune prevazuta de Codul Penal care se refera la persoanele sau organizatiile care deterioreaza linistea si sunetul natural sau normal, prin patrunderea inauntrul unei proprietati fara acordul proprietarului, petrecerea unor evenimente care includ muzica si strigate, taierea arborilor, practicarea de zgomote si actiuni amenintatoare, justificate sau nu.

In ce fel se poate depune o plangere pe tema tulburarii linistii publice?
Exista mai multe modalitati prin care se poate depune o plangere pe tema tulburarii linistii publice. Care sunt acestea?

 1. Prin intermediul politiei
  Daca plangerile se refera la activitati ilegale care continua repetitiv, iar proprietarul terenului sau un membru al familiei sale au fost nevoiti sa suporte sunete foarte puternice sau alte intreruperi ale linistii publice, atunci se poate apela la agentia politiei locale pentru a semnala situatia. Chiar daca locuiti intr-o zona rurala, orice politie oraseneasca poate sa preia relatia.

 2. Prin comitetele de mediu
  Exista numeroase organizatii si comitete de mediu care ofera informatii si sustinere in legatura cu depunerea de plangeri pe tema tulburarii linistii publice. Aceste organizatii ofera informatii despre constientizarea si conservarea mediului in care traim, precum si despre cum sa se depuna mai eficient plangeri pe tema tulburarii linistii publice.

 3. Printr-o notificare adresata proprietarului
  Uneori, este necesar sa se intocmeasca o notificare scrisa adresata proprietarului spatiului sau persoanei care taie linistea publice. Va fi necesar sa se specifice exact ce probleme sunt prezente si din ce motiv se considera ca acestea produc unei tulburari linistii publice.

De asemenea, potrivit legii, orice persoana care se afla intr-o situatie in care se sufera tulburari la linistea publica, se poate adresa instantei judecatoresti pentru a obtine interdictia parcului sau organizatiei respective. Acest lucru se poate face prin depunerea unei cereri la oficiul judiciar al zonei, urmata de un act de instanta.

Ce consecinte se pot ivi daca o plangere pe tema tulburarii linistii publice este acceptata?
Exista mai multe consecinte pe care le pot intalni persoanele sau organizatiile care tulbura linistea publica, printre care:

 1. Amenzi:
  Proprietarul unitatii sau persoana vinovata poate suporta amenzi grele daca plangerea impotriva lor este de necontestat.

 2. Pierderea dreptului de proprietate:
  Daca o organizatie sau persoana care tulbura linistea publica se afla intr-o situatie in care au comis o infractiune recurenta, atunci poate cadea sub incidenta unui act legislativ care ii poate retrage dreptul de proprietate sau permiterea lor pentru a practica anumite activitati.

 3. Insolventa:
  Daca locul unde persoana tulbura linistea publica este legat de activitati comerciale sau de afaceri, atunci persoana poate suporta insolventa ca urmare a proceselor penale, precum si a altor efecte financiare ale actiunilor lor.

 4. Strategii de relocare:
  Din motive de siguranta si eficienta, persoana/organizatia poate fi relocata la sectia mentionata, fiecare in situatia sa particulare si, sau, alta sectie care este mai potrivita pentru acestea. Acest lucru va contribui, in mod clar, la combaterea definitiva a infractiunilor respective, pastrandu-se in acelasi timp recordurile de condamnare corecte.

 5. O interdictie oficiala:
  Un judecator poate emite o interdictie oficiala impotriva proprietarului sau organizatiei care practica tulburarile linistii publice. In mod normal, acest lucru presupune ca persoana sa poata fi dusa in fata justitiei si sa fie complaeeaua unor sanctiuni legale.

Deoarece depunerea unei plangeri pe tema tulburarii linistii publice poate fi un proces complicat si o incercare extenuanta, este important sa cunoastem cazurile in care aceasta actiune poate fi luata. Broadele mai sus mentionate, precum si consecintele acestora, la care ar putea fi expuse persoanele sau organizatiile care produc tulburarea linistii, reprezinta niste informatii esentiale, ce trebuie luate in considerere inainte de a face orice miscare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here