Taxa de succesiune este o taxă platită statului de cei care preiau bunuri ale unei persoane decedate sau reziduale ale asigurărilor de viață și alte investiții. Plata taxei de succesiune se face după moartea persoanei și uneori se poate plăti pe parcursul procesului de înființare a unei radieri la Registrul Comerțului.

Îndata ce persoana a decedat, există un termen legal de 90 de zile pentru plata taxei, pante celelalte îndatoririle aferente succesiunii. Nicio instituție bancară sau altă autoritate nu poate prelua un bun farr a acorda o valoare persoanelor decedate, indiferent dacă bunurile sunt mobile, imobile sau drepturi, pana la plata taxei de succesiune.

Iată ce trebuie să știți despre taxa de succesiune:

Ce este taxa de succesiune?

Taxa de succesiune este o taxa plătită de cei care sunt îngrijorați despre bunurile altcuiva la momentul decesului acestuia și valoarea patrimoniului acesteia. Taxa se stabilește în funcție de valoarea totală a patrimoniului persoanei decedate, inclusiv bunuri mobile, imobile și drepturi de proprietate.

Cui i se aplică taxa de succesiune?

Taxa de succesiune este destinată persoanelor interesate care preiau bunurile persoanei decedate – drepturi active sau pasive individuale sau colective. Persoanele defuncției care fac parte dintr-o organizație, cum ar fi compania sau asociația de proprietari, sunt de asemenea supuse taxei de succesiune.

Cât costă și cum plătesc taxa de succesiune?

Taxa de succesiune variază în funcție de valoarea patrimoniului persoanei decedate. În mod obișnuit, taxa este reținută după procesarea moștenirii și efectuată la o rata stabilită în funcție de nivelul veniturilor anuale ale persoanei decedate.

De asemenea, taxele de trecere variază de la țări la țări, și acestea pot să includă, reduceri sau deduceri acordate și facilități de costuri în jurul unora dintre categoriile de bunuri.

Cum se calculează taxa de succesiune?

Înainte de a efectua plățile taxei, membrii familiei moștenitorilor trebuie să se angajeze într-un proces de calculare a acesteia. Acest lucru se face cu ajutorul unor planificatori fiscali profesioniști, care vor împărți bunurile și sumele rezultate ținând cont de prevederile legale din diferite orașe sau țări.

Cum se platesc taxele de succesiune?

Taxele de succesiune pot fi plătite în numerar sau în mărfuri, prin transfer bancar, prin cec sau prin înregistrare electronică. În unele cazuri, cazul în care persoana decedată deține active de prea mare valoare, acestea pot fi vândute și sumele obținute trebuie utilizate pentru a efectua plata.

Când se plateste taxa de succesiune?

Taxa de succesiune este platita în termen de 90 de zile de la data oficiala a decesului persoanei. Acest termen poate fi prelungit pentru persoane aceia care sunt încă în curs de despăgubire din partea asigurărilor de deces.

Ce înseamnă cuantumul taxei de succesiune?

Cuantumul taxei de succesiune variază în funcție de valoarea patrimoniului persoanei decedate și de sumele încasate de danți ai persoanei respective, iar acesta poate fi subdividat în :

  • valoarea tuturor activelor nete;
  • numărul persoanelor beneficiare ale succesiunii;
  • țara în care se află patrimoniul persoanei care a decedat.

De ce trebuie să plătești taxa de succesiune?

Taxa de succesiune trebuie platită pentru ca statul sa o recupereze pe cea decedată și să poat dăinui relațiile financiare pe care și le-a creat cu alte persoane înainte de moarte.

Ce are mare grijă persoana mâinținătoare de a plăti taxa de succesiune?

Persoana care se ocupă de înființarea succesiunii trebuie să aibă grijă de plata taxei de succesiune și a altor taxe legate. Odată ce acestea sunt plătite, persoana mâinținătoare trebuie să obțină actele de certificare și de înregistrare a succesiunii pentru a dovedi că plata a fost efectuată.

Dupa ce sunt obtinute aceste documente, persoanei împuternicite sau moștenitorului îi sunt returnate fondurile, activele sau bunurile pe care le-a preluat prin succesiune.

Verificarea valorii activelor și areducerilor

Pentru a se asigura că se obține o valoare maximă prin reducerea taxei de succesiune, persoana responsabilă trebuie să verifice înregistrările financiare ale persoanei decedate și evaluarea activelor sau bunurilor acesteia.

Există o serie de constrângeri legale ale taxelor de succesiune, incluzand:

  • persoanele care preiau bunurile persoanei decedate prin mostenire legala pot obtine o reducere sau chiar eliminare a taxei;

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here