Testul ADN este un instrument foarte important în procesul judiciar care oferă adevăruri și răspunsuri concrete în investigații și concursuri de violență. Această tehnologie, folosită pe scară largă în prezent, a fost folosită pentru prima dată în Marea Britanie în anul 1985, când a ajutat la soluționarea unui caz de crimă din Leicestershire. 

De atunci, testul ADN a devenit o metodă uzuală în procesul judiciar pentru a ajuta la identificarea suspectilor și a răspunde întrebărilor relevante privind cel de-al treilea factor. Și, în timp ce testul ADN poate fi util în determinarea faptelor care se întâmplă în cazuri dificile, există încă multe lucruri despre această tehnologie pe care mulți dintre noi nu le cunoaștem.

Iată adevărurile și miturile despre testul ADN în procesul judiciar.

Ce este testul ADN?

ADN-ul sau Acidul Desoxiribonucleic, este compusul chimic care este unic pentru toate ființele vii și codifică informațiile genetice ale unei persoane. Profilul genetic al unei persoane se face prin extragerea a 200 de gene distincte de pe cromozomii săi, care sunt apoi amplificate și marcate cu marcatori fluorescenti pentru a determina anumite repere și variante ale materialului genetic.

Testul ADN este folosit pentru a analiza aceste profile genetice în scopul determinării identității unei persoane sau pentru a obține informații care să verifice sau înlăture bănuieli asociate cu o anumită persoană în cadrul unei anchete forensice.

Tipuri de teste ADN

Există trei principale tipuri de teste ADN utilizate în procesul judiciar. Acestea includ:

• Tipul de testare ADN-profil: Profilul ADN se referă la distributia markerilor genetici în profilul unei persoane și este folosit adesea pentru a realizează comparații cu profiluri genetice ale altor persoane.
• Testarea ADN de legătură: Această tehnică se concentrează pe a determina dacă un individ a avut contact fizic sau biologic cu alte persoane, obiecte sau locații.
• Testarea ADN pentru identificare: Acest tip de testare se extinde profilul genetic al unei persoane pentru a inota prezența unei persoane într-o anumită locație sau contactul acesteia cu obiecte sau persoane.

Adevăruri despre testele ADN în procesul judiciar

  1. Testele ADN joacă un rol important în buna funcționare a justiției: Testele ADN au jucat un rol important în educarea justiției și au schimbat dinamica instanțelor de judecată. Acestea oferă prove iunevitabile și adevărate în situații complexe, cum ar fi cazurile de crimă și violență.

  2. Testele ADN sunt incredibil de exacte: Cu toate că este o metodă extrem de modernă, tehnologia testelor ADN a evoluat foarte mult în ultimii ani, ceea ce face ca testul să fie extrem de exact. Rezultatele raportului testului ADN sunt de obicei foarte convingătoare și pe lângă aceasta, precizia testelor a crescut considerabil în ultimii ani.

  3. Testele ADN sunt folositoare în cazul incarcerărilor false: Testele ADN se folosesc pe scară largă pentru a-i elibera pe aceia care au fost închiși greșit pe baza unor dovezi inexacte sau a unor resurse limitate care să susțină teoria anchetei, ceea ce face ca acestea să fie, într-o anumită măsură, un instrument de justiție de dreptate.

Mituri despre testele ADN în procesul judiciar

  1. Testele ADN sunt 100% precise: Deși acuratețea testului ADN este foarte mare, în anumite situații, testul nu este 100% precis. În unele cazuri, eroarea umană sau lipsa unei tehnici adecvate când se face recoltarea ADN-ului, poate duce la rezultate eronate.

  2. Testele ADN pot fi utilizate în orice caz: Testul ADN nu este aplicabil în fiecare caz și, din cauza metodelor diferite utilizate pentru recoltarea și analiza acestui material genetic, există unii factori care fac ca testele să fie mai puțin eficace. De aceea, testarea ADN este adesea folosită ca ultimă speranță, atunci când dovezi tradiționale precum martorii sau înregistrările au eșuat.

  3. Testele ADN pot pot răspunde oricăror întrebări: Testele ADN sunt, în cele din urmă, o formă de tehnologie și, în lipsa unor hermeneutici mai solide sau a unei perspectivi de ansamblu, materialul genetic poate fi interpretat greșit. De aceea, nu trebuie să fim naivi atunci când vine vorba de raportul unui test ADN; chiar dacă aceasta poate fi foarte ajutătoare în anumite cazuri, testul s-ar putea să nu ofere răspunsuri la întrebările pe care le ridicăm cu privire la caz.

Testele ADN sunt folosite pe scară largă în investigațiile forensice și concursurile de violență. Acestea oferă adevăruri și dovezi solide ce au schimbat dinamicile proceselor judiciare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here