Depasirea vitezei legale de circulatie reprezinta o problema a zilei, atat in Romania, cat si in alte tari. Sanctiunile impuse de autoritatile de circulatie sunt din ce in ce mai severe pentru a controla fenomenul si a face mai putin riscant traficul la nivel national, dar si pentru asigurarea sigurantei tuturor participantilor la trafic.
Incepand cu anul 2019, sanctiunile impuse in cazul depasirii vitezei legale de circulatie din Romania au devenit mai severe. Acestea sunt prevazute in Codul Rutier si se adreseaza tuturor persoanelor care conduc autovehicule si care depasesc limita legala de viteza cu mai mult de 10 km/h pentru autoturisme si 19 km/h pentru autovehiculele cu tractiune motorizata. Aceste sanctiuni sunt prevazute pentru a gestiona riscul la care sunt expuse persoanele implicate in traficul rutier in cazul depasirii limitei legale de viteza. In urmatoarele randuri vom prezenta consecintele aplicabile persoanelor care conduc autovehicule si nu respecta limita legilor in vigoare si cum pot preveni aceste sanctiuni pentru a evita amenzile impuse.
- Amenzi pentru depasirea vitezei legale de circulatie din Romania in 2019
La nivel national, persoanele implicate in trafic si care depasesc limita legala de viteza vor primi o amenda in functie de gradul de depasire al vitezei legale. In cele mai severe cazuri, condusul auto poate fi suspendat pana la sase luni.
Veilatorii vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 900 de lei si 2.500 de lei in cazul depasirii cu peste 10 km/h a vitezei maxime prevazute de lege sau chiar mai mari, in cazul in care depasirea va fi insemnata. Penalty-ul va fi dublat in cazul in care se constata viteze mari.
Aparte de amenzi, instanta poate dispune suspendarea permisului de conducere auto pentru o perioada de la cateva saptamani pana la sase luni. In cazul in care acesta este suspendat, soferul trebuie sa plateasca o taxa de redobandire a permisului de conducere.
Mai mult, persoanele care au depasit cu peste 50 km/h viteza legata s-au ales cu consecinte mai severe, cum ar fi aplicarea unei pedepse finale, anularea permisului de conducere, retinerea autovehicului pana la rezolvarea procesului penal ridicat impotriva persoanei respective si chiar pedeapsa cu inchisoarea.
Unele judete au, de asemenea, implementat plafoane de viteza si limitari de viteza in cazul anumitor autovehicule sau pe anumite tronsoane de drum. Acestea sunt prevazute in traseele de circulatie, iar depasirea lor poate avea aceleasi consecinte ca cea prevazuta mai sus in cazul limitarii legale a vitezei.
- Cum poti preveni amenzile pentru depasirea vitezei legale de circulatie din Romania
O alegere inteligenta si sigura de a evita sanctiunile descrise mai sus este aceea de a respecta limita legala de viteza pe care o ofera legea. In cele mai multe cazuri, aceasta impune o limitare a vitezei de cel mult 130 km/h pe autostrazi, 110 km/h pe autostrazi, 100 km/h pe drumuri nationale si 50 km/h – 70 km/h pe drumuri judetene. Pentru a fi mai sigur, fiecare persoana implicata in trafic trebuie sa se informeze asupra limitarii vitezei Prevazute in traseul ales Atunci cand se circula pe anumite tronsoane si sa respecte aceasta.
De asemenea, conducatorii auto trebuie sa isi verifice de fiecare data starea autovehiculului inainte de a incepe orice calatorie. Acest lucru va ajuta la prevenirea aparitiei incidentelor din cauza unor defectiuni. Aceste verificari includ testarea franelor, a sistemelor de parcare, a spalatoarelor de parbriz, a nivelului de ulei si a sistemului electric.
In plus, conducatorii auto trebuie sa fie constienti de mediu in care circula si sa se asigure ca intotdeauna au vizibilitate buna, chiar si atunci cand se circula cu viteza legala. Acest lucru va ajuta la evitarea cauzelor accidentelor provocate de nevazutul.
De asemenea, conducatorii auto trebuie saii cunoasca si sa respecte regulile de circulatie din Romania, cum ar fi semnalele in trafic si indicatorul vizual si sa nu faca abuz de viteza. Persoanele trebuie, de asemenea, sa ia in considerare o anumita retinere si prudenta in trafic pentru a preveni eventualele incidente, deoarece limita legala de viteza nu reprezinta intotdeauna limita optima pentru siguranta deplasarii.
In cazul in care ai fost retinut de politia de circulatie pentru depasirea vitezei legale din Romania in 2019, trebuie sa fii constient ca vei primi o amenda si eventual chiar sa iti pierzi permisul de conducere. Cu toate acestea, trebuie sa te asiguri ca obtii toate informatiile necesare despre dosarul pe care il ai si cei care sunt cei mai importanti factori de care depinde soarta dosarului.
In mod ideal, trebuie sa urmezi sfaturile descrise mai sus pentru a preveni sanctiunile pe care le poti primi in cazul depasirii vitezei legale.
Depasirea vitezei legale de circulatie poate avea consecinte severe pentru cei care conduc in Romania in 2019. Amenzi mari si suspendari de permis de conducere sunt cateva dintre consecintele aplicabile persoanelor care nu respecta legislatia in vigoare. Cu toate acestea, conducatorii auto pot evita astfel de sanctiuni prin informarea si respectarea vitezei legale de circulatie, verificari de intretinere regulare a autovehiculelor si luarea prudentei in trafic.