Cea mai comuna cale de a asigura buna functionare a familiei dupa divort sau separare este plata unei pension alimentare. Acest serviciu se concentreaza pe asigurarea veniturilor necesare unui membru al familiei care nu lucreaza, in special minorilor. In Uniunea Europeana, Romania este una dintre tarile care este cunoscuta pentru legislatia stricta legata de pensia alimentara si regulile stricte de plata.

Valoarea pensiei alimentare din Romania

Pensia alimentara in Romania este reglementata de Legea nr.227/2015, care prevede cavaloarea pensiei alimentare sa nu depaseasca 50 % din venitul net lunar al persoanei care este obligata sa dea aceasta alimentatie. Mai mult, in cazul unor familii cu mai multi copii minori, legea stabileşte ca, in cazul in care venitul lunar net al platitorului depaseste 1.250 lei, suma totala a alimentelor platite copiilor sa nu depaseasca 1.000 de lei lunar.

Calculul pensiei alimentare in Romania

Calculul pensiei alimentare in cazul in care parintii nu au venituri stabile, acesteia este redusa la minimul prevazut de lege pentru un copil, respectiv la 160 lei lunar. In cazul in care si copilul prezinta un venit lunar asupra caruia se retin contributii, suma alimentarii este vacanteaza automat si copilul are obligatia de a-si asigura propria alimentatie.

Atunci cand se face calculul pensiei alimentare, se ia in calcul suma neta obtinuta lunara (dupa ce se inlatura toate deductibleele si impozitele):

• Veniturile din salarii, pensioni, diurne și venituri din alte surse prezentate in fisa fiscala;

• Doar veniturile din propria activitate;

• Veniturile raman dupa ce se inlatura contributiile la fondurile sociale si impozitul pe venitul lunar.

In cazul in care parintii sunt divortati si detin si venituri de natura neimpozabila, acestea nu inteleg in calculul pensiei alimentare. Mai mult, nivelul pensiei alimentare acordate celor doi copii este acelasi, plus o suma suplimentara care se widiferentiaza in functie de cheltuielile ulterioare. Suma alimentatiei se negociaza apoi in functie de acesti parametri.

Plata pensiei alimentare

Potrivit legii, pensia alimentara poate fi platita fie in bani, fie in bunuri (produse alimentare, imbracaminte, incaltaminte, rechizite scolare sau bilete de tranzit). Obligatia de a plata pensia alimentara se transmite fie in banca, fie direct persoanei careia i se datoreaza pensia, fie coala careia ii apartine copilul, iar alimentele pot fi transmise prin trimitere.

Obligatia legala a asigurarii alimentelor nu se inceteaza in cazul adaptarii conditiilor de munca sau a schimbarii locului muncii, fiind necesara comunicarea paratilor la instantele de judecata, iar sectiile de medicina legala pot fi implicate in acest proces, dupa caz.

Regula de plata pensiei alimentare

Dupa cum prevede Legea 227/2015, pensia alimentara poate fi platita in mod regulat, lunar, cat si in mod interruption, intr-o singura transa anuala. In cazul in care persoana obligata la plata pensiei alimentare nu se conformeaza acestor prevederi atunci trebuie sa plateasca penalitati. In functie de situatia particulara a cazului, parintii pot fi avertizati sau cazurile pot fi chiar transmise la organele de politie.

In cazul in care unul dintre parinti nu mai poate plati in intregime pensia alimentara, atunci un document special se intra care autorizeaza direct posibilitatea plata in rate, in intregime se efectueaza simultan cu modificarea actului de stare civila.

In plus, plata pensiei alimentare poate fi suspendata si in cazul in care parintii fara venituri inregistreaza garantia.

Pensia alimentara poate fi platita in bani sau in bunuri, respectand in permanenta prevederile din lege si recomandarile specialistilor care fac parte din birourile de mediere si instanta de judecata. Mai important, suma pension alimentare a unui copil variaza in functie de venitul mediu net al parintilor, astfel ca acest lucru trebuie luat in considerare. Acest lucru va asigura ca copilului sa i se ofere o alimentatie corespunzatoare in luarea in considerare a venitului net al parintilor si a cheltuielilor suplimentare. 

 Semnarea acestui document va asigura ca ambele parti sunt de acord cu modul in care se va face plata, ducand astfel la siguranta legala si fiscala pentru ambii parinti. Pentru acest motiv, daca te confrunti cu situatia divortului si a pensionelor alimentare, este important sa respecti prevederile legii si sa apelezi la un consultant legal pentru a avea in permanenta la zi cu modificarile si prevederile legale in aceasta privinta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here