Legea moștenirii din 2022 își propune să ofere o modalitate mai simplă, mai eficientă și mai sigură pentru a se distribui bunuri sau bani printre rude . Această nouă lege a moștenirii, care a fost anunțată de către Guvernului României pe data de 26 mai 2021, aduce multe schimbări importante pentru această procedură și introduce câteva dintre principalele sale avantaje și dezavantaje.

I. Introducere

Legea moștenirii din 2022 este un set de reguli și regulamente care reglementează relația dintre rudele moștenitorilor și modul în care bunurile materiale, investițiile sau acțiunile sunt transferate prin moștenire. Această lege vine ca o actualizare a Legii Moștenirii din 2003 și vizează modernizarea și îmbunătățirea procesului de moștenire din punct de vedere al confidențialității, securității și eficienței.

II. Procesul de moștenire

Procesul de moștenire este relativ simplu și se desfășoară astfel:

 1. Stabiliți valoarea bunurilor: Veți avea nevoie de un evaluator autorizat pentru a stabili valoarea bunurilor care urmează să fie moștenite.

 2. Adunați documentaţia: Veți avea nevoie de actele de proprietate pentru bunurile moștenite, precum și de documentația de cont de la băncile și alte instituții financiare.

 3. Contactați lawyer-ul sau executorul testamentului. Moștenirea se poate derula fără a apela la executorul testamentului, dar ai putea avea nevoie de consiliere juridică pentru a vă asigura că toate documentele și formalitățile legale sunt respectate.

 4. Primiți moștenirea. Odată ce aveți actele, veți primi bunurile moștenite și veți începe procedurile de transfer sau de plată legale.

III. Schimbările aduse de noua lege a moștenirii

 1. Taxe și impozite reduse

Suma pe care trebuie să o plătească moștenitorii în cazul unei moșteniri a fost redusă considerabilă față de cea stabilită sub vechea lege a moștenirii. Acest lucru face ca procesul de moștenire să fie mult mai rapid și mai accesibil pentru rudele moștenitorilor.

 1. Protecția drepturilor elevilor aflați în afara României

Legea prevede acum protecție suplimentară pentru beneficiarii din afara țării și creează un cadru legal care să asigure că acestora li se respectă drepturile legale în legătură cu moștenirea.

 1. Introducerea unui angajament legal și a contractelor pentru moșteniri

Cu noua lege, beneficiarii moștenirilor trebuie să semneze un angajament legal și să își asume responsabilitatea pentru moștenirea primită. Acest lucru face ca procesul de moștenire și transferul bunurilor să fie mult mai sigur și mai transparent.

 1. Ajustări ale listei de taxe și impozite

Legea stabilește o evaluare mai precisă a taxelor și impozitelor percepute pe tranzacțiile de persoane la nivel național și internațional. Aceasta îmbunătățește transparența și prevenirea fraudelor.

IV. Beneficiile și dezavantajele noii legi

Avantaje:

 1. Accesibilitatea: Taxele și impozitele percepute pentru moșteniri au fost scăzute considerabil în conformitate cu noua lege, ceea ce face ca procesul de moștenire să fie mai accesibil și mai simplu.

 2. Siguranță și transparență: Prin noua lege, introducând angajamente și contracte legale, procesul de moștenire devine mult mai sigur și mai transparent pentru ambii participanți.

 3. Protecția drepturilor: Legea vine cu o serie de prevederi care asigură că rudele din afara țării primesc protecție suplimentară și că li se respectă drepturile legale în ceea ce privește moștenirea.

 4. Protecția împotriva fraudelor: Acest lucru se realizează prin ajustarea listei de taxe și impozite și prin introducerea unor mecanisme mai stricte și mai de încredere.

Dezavantaje:

 1. Timpul pentru procesul de verificare și transfer: Procesul de moștenire necesită verificarea și transferul unui număr mare de documente, ceea ce poate dura mai mult decât era obișnuit în anii anteriori.

 2. Efortul de a înțelege documentația: Procesul de moștenire în sine poate fi destul de stresant și complicat din cauza documentației complexe și formalităților legale.

V. Cum poți pregăti legea moștenirii

Există mai multe modalități prin care poți pregăti legea moștenirii. Iată câteva dintre principalele lucruri de care trebuie să ții cont:

 1. Cercetare: Vei avea nevoie să cunoști toate termenele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here