Bunurile obținute de cei doi soți înainte de a se căsători constituie cele mai adesea surse de dispute atunci când încheiatul căsniciei prin divorț sau anularea acesteia devine inevitabil. Există reguli precise care guvernează aceste aspecte de proprietate, aflate în prezent sub oblaga codului civil. Aceste reguli se referă la definiția bunurilor dobândite anterior căsătoriei și modul în care acestea sunt distribuite în cazul în care soții se vor despărți.

În continuare, vom aborda în detaliu principalele legi aplicabile, cum sunt examinate bunurile dobândite anterior căsătoriei și modul în care acestea sunt distribuite în cazul în care cei doi soți se separă.

  1. Definiția bunurilor dobândite anterior căsătoriei

Conform Codului Civil, bunurile dobândite anterior căsătoriei sunt bunuri care au fost achiziționate și se află în posesia soților înainte de căsătorie. Aceste bunuri sunt asimilate ca fiind proprietatea personală a fiecărui soț și nu sunt supuse diviziunii în mod normal în caz de divorț. Asta înseamnă că fiecare soț rămâne posesorul bunurilor sale în mod individual, independent de ceilalți soți.

De asemenea, ar trebui remarcat faptul că, în cazul în care soții hotărăsc să obțină un contract de căsătorie, aceasta poate modifica aceste reguli. Acest contract poate specifica că anumite bunuri dobândite anterior căsătoriei sunt supuse distribuției în cazul divorțului.

  1. Examenul bunurilor dobândite anterior căsătoriei

Când colectivul de judecatoresolutionează cazul de divorț, în primul rând sunt examinate bunurile care au fost achiziționate de fiecare soț aflat în cauză înainte de a-și forma căsnicia. Aceste bunuri rămân aceleași proprietăți individual ale soților și sunt adesea nelimbându-se sub acoperirea patrimoniului familiei.

Cu toate acestea, există câteva excepții. Bunurile dobândite anterior căsătoriei pot fi incluse în patrimoniul familiei ale căror valori s-au modificat în timpul căsătoriei. Acesta este cazul bunurilor achiziționate anterior căsătoriei,avere care s-a dublat sau triplat în secturile în care imobile sunt garantate ca ipoteci sau investite pentru a obtiunile dividende și crestere.

  1. Regulile aplicabile divizării

În cazul în care un proprietar a obținut un bun anterior căsătoriei, această bunurie rămâne a sa. Cu toate acestea, câteva cazuri se pot încadra sub excepțiile menționate mai sus și pot fi supuse divizării în cazul divorțului în funcție de prevederile legii.

În principiu, atunci când vigilenţa căsătoriei a contribuit la suplimentarea valorii bunului, acesta poate fi supus distribuției. Altfel spus, dacă în timpul căsniciei, unul dintre soți a investit muncă sau resurse pentru a accelera dezvoltarea bunului sau a adăuga valoare acestuia, atunci acest lucru poate intenţiona partajarea sa. Schimbările în proprietate datorate căsătoriei trebuie să fie determinate în momentul divizării, în funcție de circumstanțe.

De asemenea, există și alte cazuri în care bunurile obținute anterior căsătoriei pot deveni supuse divizării în caz de divorț. Acestea includ, dar nu se limitează la, bunuri care au fost donații. Dacă ambele soți au contribuit la suplimentarea valorii acestui bun în timpul căsniciei sau au folosit donația pentru a suplimenta patrimoniul familiei, putem vorbi despre partaj.

  1. Lista bunurilor dobândite înainte de căsătorie

În contextul de mai sus, iată o listă cu bunuri care sunt adesea include în categoria bunuri dobândite anterior căsătoriei și supuse distribuției în cazul divorțului:

• Case sau imobile;

• Bijuterii;

• Autoturisme;

• Solduri și depozite bancare;

• Conturi de investiții;
• Fonduri de pensii;
• Titluri de proprietate;
• Instrumente financiare;
• Instrumente de divertisment (muzică, film, cărți, stampe etc.);
• Asigurări pe viață;
• Cărți rarisime;
• Colecții de artă.

În concluzie, bunurile dobândite înainte de căsătorie sunt importante pentru stabilitatea financiară a fiecărui soț individual și, prin urmare, trebuie tratate cu respect și atenție. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here