Medierea este una dintre metodele de soluționare a conflictelor, ce a câștigat eficiență în ultimii ani. Ea oferă părților posibilitatea de a ajunge la un acord cu ajutorul unei terțe persoane, neutră, învățată special în acest domeniu. În acest articol vei afla totul despre ce este medierea, cum poate fi folosită pentru soluționarea unor conflicte și care sunt beneficiile acestei metode.

I. Ce este medierea?

Medierea, adesea confundată cu terapia, are la bază un concept puțin diferit. Este vorba despre metoda prin care se negociază înțelegerea, între două persoane, a unei soluții comune. Mediatorul este o persoană neutră din exterior, care ajută la negociere și la finderea unei soluții comune de către părți, punand amandouă acele detalii pe care fiecare poate observa la celălalt. El joacă un rol similar mediatorului în drept, ajutând la reglementarea litigiului și blocând uneori nerecunoașterea părerii celuilalt.

Pe scurt, medierea presupune negocierea intre persoanele enervate, ce pot să ajungă la un acord prin intermediul acestei metode, afland astfel sa se realizeze un armonie între părți și o înțelegere.

II. Care sunt beneficiile medierii?

Pe lângă faptul că ajută la rezolvarea conflictelor, medierea are și alte beneficii ce le poate oferi unui proces judiciar. Acii enumeram câteva avantaje ce pot fi obtinute cu ajutorul acestei metode:

  1. Presupune cheltuieli mai mici decât în cazul unei procese judiciare clasice;

  2. Implicațiile soluției finale devin mai flexibile și sunt mai ușor de implementat decât cele judiciare;

  3. Timpul de rezolvare a cazului este mult mai scurt decât în instanța de judecată;

  4. Negocierea și rezolvarea conflictelor se desfășoară cu discreție, neexploatând publicul despre complicații legale;

  5. Se realizează adesea cu mai puțină stres din partea ambele parti a conflictului, astfel încât să permita fiecăruia dintre ele să se simtă mai bine și să aibă încredere în soluția reglementării respective;

  6. Încheierea unui acord prin mediere îi responsabilizează mai mult pe participanți și are ca efect îmbunătățirea relației pe termen lung dintre acestia;

  7. Pot fi create soluții care sunt mai adaptate la nevoile fiecărei parti.

III. Cum ne poate ajuta medierea în soluționarea unor conflicte?

Medierea poate fi un instrument foarte eficient în soluționarea unor conflicte și chiar și în cele mai grave cazuri. Pe lângă faptul că ne oferă un mediu menit sa rezolve probelme intre parti, inclusiv cele legate de drepturile acestora, se poate foarte bine aplica și în cazuri de succesie sau chiar în momente de criză familială.

În acest caz, medierea oferă prilejul de a se rezolva diferențele între părți sub directa și obiectiva coordonare a unui mediator. Acesta cauta soluții si subliniază acele aspecte ce pot fi acceptate de ambele părți, astfel încât relația dintre acestea să se îmbunătățească.

Pe lângă acest lucru, medierea poate fi folosită ca o caracteristică a unor tratative diplomatice cucerite intre mai multe popoare sau state.

Medierea oferă o modalitate eficientă si flexibilă de soluționare a conflictelor și armonizare a relației dintre părțile implicate. Aceasta oferă beneficii în comparație cu clasica rezolvare de probleme prin intermediul instanțelor de judecată. Un mediator poate ajuta la obținerea unui cadru armonios, atât pentru familie, cât și pentru celelalte parti interesate.

În final, există multe avantaje ce pot fi obtinute prin mediere, dar în cele din urmă rezultatul depinde de modul în care este abordat și folosit. Toate părțile implicate trebuie să o pună în valoare adecvat, pentru a obține rezultate optime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here