În România, legislația privind pensia alimentară după 18 ani pare destul de complicată și adesea confuză. Aceasta este esențială pentru asigurarea unui trai adecvat al copiilor și minorilor unei familii, ca atare procesul va fi bine explicat în această prezentare.
Pensia alimentară după 18 ani este un instrument juridic prin care se asigură sprijin financiar minorilor ce au depășit deja vârsta majoratului (de 18 ani). Subiectul poate fi abordat în corelație cu diverse ramuri ale dreptului civil și Penal (cum ar fi Codul Familiei Român), precum și cu directiva europeană din 1 iulie 2010.
În această prezentare vom încerca și a dezvălui ce anume presupune această pensie, cine o poate aplica și obține, și în cele din urmă cum poate fi modificată sau anulată.
Ce este Pensia Alimentară După 18 Ani?
Pensia alimentară după 18 ani se referă la plata unor contribuții periodice dedicate unui copil care a trecut de vârsta majoratului. Aceasta ajută la asigurarea traiului adequat copilului despre care se vorbește acum, precum și unui nivel de viață acceptabil corespunzător vârstei acestuia.
Pensia alimentară poate fi de două feluri:
-
Un cadru legal, presupune ca sustinatorul să aibă datoria legală de a contribui și plăti pensia alimentară după 18 ani
-
Un acord extra-judiciar, in care o persoană (sau companie) își exprimă acordul să contribuie la plata pensiei alimentare după 18 ani
Ce Prevede Legislația Actuală ?
În România, conform Legedi Familiei Romane, părinții (sau legal tutore numit) sunt responsabili pentru alimentația financiară corespunzătoare celor din familia lor, prin această legatură, acestia sunt obligați să plătească pensia alimentară după ce copilul a împlinit vârsta majoratului.
În această privință, cu toate că familia fiecăruia poate opta pentru a stabili o asigurare și/sau un acord extrajudiciar referitor la pensia alimentară, Legile Românei stabilesc că “datoria de alimentație al unui copil care a depășit vârsta majoratului poate fi cerută prin acţiune ca o datorie civilă și trebuie stabilită de către tribunal”.
Cine Poate Obține Pensia?
Legea îi alocă dreptul de a obține pensia alimentară minorului, (după ce acesta a depășit vârsta majoratului până la 25 de ani), situație în care acesta ar trebui să fie student, angajat sau în curs de învățare, dar fără a avea încă un venit stabil.
De asemenea, conform legislației din România, custodia unui copil minor, aprobată de către un tribunar, poate include obligația pentru părțile implicate să achită pensia alimentară pentru copil până la vârsta majoratului.
Cum Se Modifică sau Se Anulează Plata Pensiei Alimentare?
Atât modificarea, cât și anularea unei pensii alimentare pot fi făcute doar prin acordul ambelor părți.De exemplu, cazul în care minorul se încadrează într-un program educațional, unde obține o remunerare minimă, poate fi considerat motiv pentru reducerea sau chiar suspenderii temporare a pensiei alimentare, deoarece și-ar putea asigura singur traiul.
Oricare ar fi acordul ambelor părți și orice modificări s-ar face, este important ca sarcina minorului de a obține un venit corespunzător vârstei sale și să-i permită să-și îndeplinească toate obligațiile și responsabilitățile să fie luată în considerare.
În ce Situație Poate Fi Restabilită Plata Pensiei Alimentare?
Prin Legea Familiei Române, pensia alimentară a minorului poate fi restabilită dacă intervenă o punere în aplicare a ordinului judecătoresc la locul potrivit. În cazul în care restabilirea pensiei alimentare nu se poate face, custodia copilului trebuie să fie schimbată, iar noului tutore să-i fie alocată pensia alimentară.
În plus, trebuie menționat că determinarea și stabilitarea importanei pensiei alimentare poate fi tratată și printr-o evidență a cheltuielilor (detaliate), pe care le înregistrează părintele ce obține pensia.
După 18 ani, legislația actuală prevede moduri prin care părintele legal tutore își va asigura nevoile financiare ale copilului după majorat prin pensia alimentară. Aceasta poate fi obținută prin acţiune legală impotriva părintelui pagubitor, prin stabilirea unui acord extra-judiciar sau de către un grup de instituții autorizate precum și prin modificarea sau anularea acordului cu drepturi sporite.